Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varoitus käytetyn auton ostajille – jo 5 ihmistä on haksahtanut ammattimaiseen tilihuijaukseen

Poliisi on kirjannut alkuvuonna vajaat parikymmentä petosrikosta, joissa tekijä on haalinut tuotteita näyttämällä kuvan tekaistusta tilisiirrosta.

Viisi tapauksista on autokauppoja. Kyse on ollut yksityishenkilöiden kaupoista, kertoo rikostarkastaja Marianne Mettovaara.

Ostaja on esittänyt myyjälle aidonnäköisen tilisiirron ja saanut tämän vakuuttuneeksi kaupan oikeellisuudesta. Tilisiirrot ovat kuitenkin paljastuneet väärennöksiksi.

Juttuja tutkitaan Itä-Uudenmaan poliisissa.

Esimerkiksi 27. maaliskuuta oli kaksi tällaista tapausta. Mettovaaran mukaan toisessa niistä tehtiin kauppaa 2 900 euron autosta. Myyjälle maksettiin osa summasta käteisellä, ja puhelimesta näytettiin 1 000 euron tekaistua tilisiirtoa myyjän tilille.

Toisessa tapauksessa käytiin kauppaa 800 euron puhelimesta. Tekaistun tilisiirron lisäksi huijari erehdytti myyjää vielä maksamalla 300 euroa pyydettyä enemmän ja sai myyjän nostamaan erotuksen itselleen käteisenä. Rahoja ei ikinä siirretty myyjien tileille.

Mettovaara kertoo, että osassa jutuista esitutkinta on jo siinä pisteessä, että tietoa epäillyistä on saatu.

– Osa jutuista on tuoreita, ja esitutkinta on hyvin alkuvaiheessa. Niissä ei ole vielä ketään rikoksesta epäiltyä.

Poliisi neuvoo sopimaan kaupanteon julkiselle paikalle ja varmistamaan rahojen perilletulon oman pankin puhelinsovelluksesta, ennen kuin tavara vaihtaa omistajaa.