Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rillumareibillyn konkarit ovat täällä taas – Pääesiintyjät aloittavat uuden kiertueen pk-seudulta perjantaina

Musiikki: Pääesiintyjät-yhtye kaivettiin 26 vuoden jälkeen naftaliinista. Sitten tuli korona. Into keikoille on kova.

Liki 30 vuotta sitten ensitulemisensa ja -levynsä tehnyt Pääesiintyjät-yhtye lopetti aikoinaan lyhyen olemassaolon jälkeen ja jätti radioihin soimaan Pitkäsoitto-albumiltaan muun muassa hitit Älä ota pitkätukkaa ja Sua aattelen.

Kolme vuotta sitten Pääesiintyjät ponnahti hämähäkinseittien alta yllättäen takaisin, teki Lättähatun paluu -albumin ja lähti 2020 maaliskuussa levynjulkaisukiertueelle. Kunnes koronarajoitukset iskivät.

– Ehdimme tehdä neljä keikkaa, ja sitten kesken yhden viikonlopun meille ilmoitettiin, että huomenna ei sitten tarvitse tulla, yhtyeessä läskibassoa soittava Pete Salomaa kertoo.

Nykykokoonpanolla syntynyt toinen levy Lauluja laitakaupungilta ilmestyi helmikuussa.

– Miksaajamme totesikin, että älkää tehkö lisää levyjä. Kun edellinen ilmestyi, alkoi korona, ja nyt kun tämä ilmestyi, alkoi Ukrainan sota.

Rillumareibillyä soittavalla Pääesiintyjillä on katse kohti tulevaisuutta.

– Ollaan kyllä tosi innoissamme tästä. Emme me muuten bändin pystyyn nostamisen jälkeen olisi tehneet jo kahta albumia.

Soittotaidoista kokoonpanossa ei ole puutetta.

– Jokainen on tehnyt musa-hommia 35–40 vuotta.

Pääyhtyeen solistina on muun muassa Agents-yhtyeessä kymmenen vuotta laulanut Vesa Haaja. Haajaa kysyttiin Pääesiintyjiin laulamaan jo vuonna 1994, mutta aie ei vielä tuolloin toteutunut.

– Aina kun on nähty, on puhuttu, että pitäisi tehdä jotain yhdessä, mutta näin kauan se kesti, ennen kuin onnistui, Salomaa naurahtaa.

Yhtye aloittaa tuoreen albuminsa julkaisukiertueen Tikkurilasta ravintola Shamrockista, jossa Haaja on pyörittänyt musiikkiklubia.

Pääesiintyjät ehti siellä jo kertaalleen piipahtaa viime marraskuussa.

Salomaa on soittanut Pääesiintyjiä tiukemmasta rock-otteestaan tunnetussa Francinessa sen perustamisvuodesta 1987 lähtien.

– Bändi on ollut nyt pari vuotta tauolla, jonka pituus on määrittelemätön. Tämä onkin yksi syy Pääesiintyjien esiintuloon. Tykkään tosi paljon live-keikoista ja tuumin, että jos ylipäätään aikoo kaivaa yhtyeen joskus naftaliinista, nyt on siihen oikea hetki.

Hän kuvaakin Pääesiintyjien aikoinaan syntyneen tavallaan Francinen alter egoksi.

– Olin tehnyt yhden suomenkielisen biisin ja esittelin sitä silloisille Francinen kundeille. Tuumittiin, että tämähän on tosi nastaa ja tehdäänpä yksi suomenkielinen sinkku.

Englannin kielellä laulavaksi bändiksi profiloituneen Francinen pirtaan biisi ei sopinut, oli keksittävä uusi yhtye. Sitä bändin jäsenet miettivät päät punaisina neljän tunnin keikkamatkan aikana Kuopioon.

– Tien varren nimikylteistäkin yritettiin poimia ideoita. Sitten silloinen rumpalimme Tude Usvaala heitti, että Pääesiintyjät. Se oli siinä.

Tuolloin jo tuumimme, että nythän me olemme aina pääesiintyjiä, vaikka esiintyisimme ekana.