Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulli on pysäyttänyt 20 pakotteiden alaista kuljetusta – Useimmissa kyse sotilastarkoituksiinkin sopivista tuotteista

Tulli on aloittanut noin 20 esiselvitystä kuljetuksista, joissa epäillään olleen EU-pakotteiden alaisia tavaroita. Suurimmassa osassa näistä on ollut kyse niin sanotuista kaksikäyttötuotteista eli tuotteista, joita voi käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin.

Tullin tutkimia kaksikäyttötuotteita ovat esimerkiksi monet elektroniikka- ja sähkötuotteet, kuten tietokoneiden osat. Puolustustarvikkeet, veneet, puhelimet ja erilaiset elektroniset komponentit kuuluvat niin ikään pakotelistoille. Myös niin sanottujen ylellisyystavaroiden vienti Venäjälle on kielletty.

Kaksi tapausta on edennyt esitutkintaan asti, Tulli kertoo tiedotteessaan. Näitä tutkitaan säännöstelyrikoksina. Tulli kertoo tekevänsä vuositasolla 4–20 esitutkintaa.

– Olemme todenneet 10 tapauksen osalta, ettei esitutkintaa ole syytä aloittaa. Näissä tapauksissa pakotteiden alaisten tuotteiden kuljetus on lähtenyt ennen pakotteiden asettamista. Sisällöllisesti näissä kuljetuksissa on kuitenkin ollut tuotteita, jotka kuuluvat pakotevalvonnan piiriin, mutta ajankohdasta johtuen tekoja ei voida pitää tahallisina, kertoo tiedotteessa valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

EU on määrännyt Venäjälle ja Valko-Venäjälle laajoja pakotteita Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Tulli olisi takavarikoinut myös kuuluisan taidemuseon Eremitaasin taideteoksia.

Tulli ei ole vahvistanut Eremitaasi-yhteyttä, mutta eilen keskiviikkona kertoi pysäyttäneensä Vaalimaalla kolme taideteoksia sisältävää kuljetusta huhtikuun 1.–2. päivinä. Tullin mukaan EU:n pakoteluettelossa on oma kohtansa taideteoksista.

– On tärkeää, että pakotevalvonta toimii tehokkaasti. Pakotteiden valvonta on osa Tullin normaalia toimintaa ja suuntaamme valvontamme aina riskiperusteisesti. Nyt esitutkintaan päätyneet kuljetukset havaittiin osana normaalia valvontatyötämme, kertoo tiedotteessa Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

Taideteokset olivat Tullin mukaan tulossa Italiasta ja Japanista Suomen kautta Venäjälle. Ne olivat olleet näyttelyissä.