Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauppias lähti jahtamaan olutvarkaita autolla – ajoi 13-vuotiaan pojan pyörän päälle ja sai nyt tuomion

Hovioikeus jätti voimaan käräjäoikeuden päätöksen, jossa uusimaalainen kauppias tuomittiin sakkoihin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Tapaus sattui toukokuussa 2019.

Kauppias lähti autollaan ajamaan takaa myymälästään alkoholia anastaneita kahta henkilöä. Puistikkotieltä lähtevällä kapealla hiekkapolulla hän oli nähnyt kolme poikaa.

Kauppias oli epäillyt poikia etsimikseen henkilöiksi ja ajanut kiihtyneessä mielentilassa polkua pitkin sellaisella ajonopeudella, ettei saanut autoaan pysäytettyä ajoissa.

Auto törmäsi noin 20 kilometrin tuntinopeudella keula edellä tuolloin 13-vuotiaan pojan pyörään. Poika pääsi viime hetkillä hyppäämään pois pyörän päältä ennen törmäystä.

Poika kertoi oikeudelle, että jos hän olisi esimerkiksi jäänyt vaatteistaan kiinni, hän olisi jäänyt auton alle.

Poika pääsi viime hetkillä hyppäämään pois ennen törmäystä.

Hän ei liittynyt anastamiseen, vaan oli koulumatkalla jäänyt juttelemaan kahden kaverinsa kanssa. Hän oli selin autoon päin noin puoli metriä leveällä polulla, jolla ei normaalisti liiku autoja. Törmäyksen jälkeen poika lähti juoksemaan karkuun aggressiivisesti pojille huutanutta kuljettajaa.

Tapaus sattui Sipoossa.

Pyörän takavanne, -tarakka ja -vaihteet vääntyivät törmäyksessä.

Tapahtuneen jälkeen kuljettaja otti pyörän haltuunsa, vei sen kaupalleen ja julkaisi Facebookissa kuvan pyörästä pyytäen tietoa omistajasta ja väittäen tämän anastaneen myymälästä alkoholia.

Hovioikeus katsoi, ettei käräjäoikeuden tuomiolle ollut perusteita muuttaa.

Kuljettaja myönsi hovioikeudelle, että hän ei ollut kiinnittänyt liikennemerkkeihin huomiota, koska hänen tarkoituksenaan oli saada olutvarkaat kiinni. Hovioikeus katsoi, että kuljettajan olisi viimeistään polulle kääntyessään tullut ymmärtää, ettei siellä ole sallittua ajaa autolla.

Hovioikeus totesi, että vaikka auton nopeus ei ole ollut kovin suuri, tilanne on ollut omiaan aiheuttamaan vaaraa. Tätä osoittaa se, että yliajetun polkupyörän rengas ja metallinen taka-akseli vääntyivät.

Kuljettaja joutuu maksamaan kuuden euron päiväsakkoja 80 päivän edestä eli yhteensä 480 euroa. Lisäksi maksettavaksi tulee 80 euron rikosuhrimaksu valtiolle sekä todistelukustannukset valtiolle.

Asianajajan palkkiot käräjä- ja hovioikeudessa maksaa valtio.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Sipoon Sanomissa.