Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjat ja tarinat inspiraationa – näin mielikuvituksellisia töitä ja upeita muotokuvia kuvataidekoulun oppilaat tekivät

Espoon kirjastoissa nähdään tänä keväänä Espoon kuvataidekoulun näyttelyitä.

Yhteistyö kirjastojen kanssa on luontevaa, sillä kevätnäyttelyiden nimenä on Olipa kerran. Se viittaa kuvataidekoulun yhteiseen teemaan, jossa kirjat, tarinat ja kirjallisuus ovat visuaalisuuden lähteinä.

Yksi näyttelypaikoista on Sellon kirjasto, jossa on nähtävillä Leppävaaran opetuspisteen 5–16-vuotiaiden oppilaiden teoksia.

– Leppävaarassa kuvataidekoulun ryhmät ovat hyvin monikulttuurisia. Meillä on oppilaita, joiden juuret ovat muun muassa Intiassa, Kiinassa, Venäjällä, Virossa, Australiassa ja Brasiliassa, kuvataidekoulun opettaja Sirpa Kärkkäinen kertoo.

Ryhmää on markkinoitu englanninkielisenä ryhmänä, joten monet oppilaista käyvät kansainvälistä koulua.

– Kun lapset kertovat lähipiirissään, että kuvataidekoulussa on kivaa, oppilaita tulee lisää, Kärkkäinen iloitsee.

Tarvittaessa hän ottaa opetuksen avuksi kaikki ne kielet, joita hän osaa edes muutaman sanan verran. Hän rohkaisee lapsia myös puhumaan suomea sillä taidolla mikä heillä on.

Kärkkäisen mukaan Sellon kirjasto on ollut innostava yhteistyökumppani.

– Saimme käyttöömme kirjastolta poistokirjoja ja kirjaston henkilökunta on meille tukena näyttelyn suunnittelussa ja pystytyksessä.

Valtaosa näyttelytöistä on syntynyt kirjoihin ja kuviin liittyneen työprosessin tuloksena. Näyttelyssä on tuotu kirjojen maailmoja esiin eri tekniikoin ja materiaalein.

Lapset ovat muun muassa maalanneet dinosauruksia näitä muinaiseläimiä kuvaavan kirjan pohjalta.

Kirjoja on tarkasteltu myös esineenä itsenään: muotona ja materiaalina.

– Olemme keskustelleet siitä, että jos kirja ei enää toimi kirjana esimerkiksi vanhentuneen tiedon vuoksi, kirjan voi käyttää taiteen materiaalina.

Poistokirjoja onkin käytetty kuvataideryhmissä monipuolisesti.

Esimerkiksi Kärkkäisen ryhmässä oppilaat maalasivat kuvia kirjasta repäistyille sivuille.

Piirtämisen ja maalaamisen lisäksi teoksia on tehty kolmiulotteisina. Vitriinissä on esimerkiksi nähtävillä kenkä, joka on päällystetty kirjan sivuilla.

Näyttelyn suurin kokonaisuus löytyy Sellon kirjaston ensimmäisestä kerroksesta Galleria Ministä, matkalta lasten- ja nuorten osastolle. Siellä odottavat vitriineissään niin kirjaveistokset kuin lukutuolien pienoismallitkin.

Näyttelyseinällä ovat esillä kirjojen tekstien innoittamat runot ja kollaasit sekä oppilaiden näkemykset puista, joista kirjojen paperi on syntynyt. Sieltä löytyvät myös graafiset exlibrikset eli kirjanomistajamerkit.

Näyttelyseinällä hehkuu myös öljyvärimaalausten kokonaisuus, jonka aiheena on ollut muotokuva kuvitteellisesta henkilöstä.

Näyttely jatkuu Pointzin nuorten osaston puolelle, jossa leijuu neliosainen Karkkitaivas-teos.

– On tärkeää, että näyttelyitä voidaan järjestää lähellä kuvataidekoulun toimipistettä, koska kaikkien lasten vanhemmat eivät liiku kaupunginosasta toiseen, Sirpa Kärkkäinen huomauttaa.

Myös lasten mielestä on hienoa nähdä oma työ näyttelyssä.

Sellon kirjaston näyttely on esillä 12. toukokuuta asti.

Muut kevätnäyttelyt teemalla Olipa kerran ovat esillä kirjastoissa ympäri Espoota:

Kalajärven asiointipiste 16.3.–11.5.

Lippulaivan kirjasto 31.3.–30.4.

Tapiolan kirjasto 5.4.–28.4.

Ison Omenan kirjasto 8.4.–8.5.

Opinmäen kirjasto 26.4.–10.5.

Entressen kirjasto 2.5.–16.5.