Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koirallakin on hyvä olla pelastusliivit, ja siihen on vissi syy – kokenut veneilijä kertoo, miten liikut lemmikin kanssa vesillä turvallisesti

Veneily: Koiratkin viihtyvät hyvin veneessä. Totuttelun voi aloittaa jo ihan pentuvaiheessa. Tärkeintä on pukea koiralle omat pelastusliivit, sillä pudonneen lemmikin nostaminen veneeseen voi olla muuten vaikeaa.

Pelastusliivit päälle ja paperit kuntoon. Siinä lyhyesti tärkeimmät asiat, jos haluaa ottaa koiran mukaan veneilyreissuille, jolla piipahdetaan kenties myös ulkomailla.

Neuvojen antajana on Monica Äijälä, joka on miehensä Heikin kanssa tehnyt useita purjehdusreissuja koirien kanssa. Monica Äijälä on huomannut, että koirien määrä veneissä on viime vuosina lisääntynyt.

Äijälän perheellä on tällä hetkellä kaksi koiraa eli kahdeksanvuotias Luna ja sen kaksi ja puolivuotias tytär Taica.

Rodultaan ne ovat länsigöötanmaanpystykorvia.

– Göötti on viikinkiaikainen, ruotsalainen paimenkoira ja pihavahti, kertoo sipoolainen Äijälä.

Vaikka koirat osaavatkin uida, pelastusliivit ovat silti tärkeät. Merenkäynti voi olla voimakasta ja koira vaikea saada takaisin veneeseen.

Koirien pelastusliiveissä on kahva, josta koira voidaan nostaa ylös.

Äijälän koirat eivät ole pudonneet veteen veneestä, mutta laiturilta ne ovat joskus luiskahtaneet mereen.

– Emme ole olleet koirien kanssa koskaan missään pahassa myrskyssä.

Kumpikin nykyisistä koirista on syntynyt syksyllä, joten ne ovat olleet noin puolen vuoden ikäisiä, kun veneilykausi on alkanut. Monica Äijälä on kuitenkin sitä mieltä, että pennun voi ottaa veneeseen jo ihan pienenä, kun se tulee perheeseen. Koirat tottuvat veneen keinuntaan. Luna ja Taica viettävät pääosan ajasta makoillen jossain päin venettä.

– Meillä koirat nukkuvat mielellään ruorin takana veneen ohjaajan jaloissa.

Äijälän perhe on tehnyt usein viikkojen pituisiakin purjehdusreissuja. Nyt korona-aikana matkat ovat rajoittuneet Suomeen, mutta vanhempi koira on päässyt käymään useita kertoja Virossa sekä Ruotsissa muun muassa Götan kanavalla.

– Sulutuksissakin meni hyvin koiran kanssa.

Koira tarvitsee ulkomaille lähtiessään koirien EU-passin eli lemmikkieläintodistuksen. Siihen merkitään muun muassa rokotukset. Ennen kuin koira palaa Suomeen, sille tulee antaa matolääkettä ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan.

– Varsinkin saaristossa liikkuessa on punkkihäätö oltava kunnossa sekä varauduttava käärmeenpuremiin.

Vettä ja ruokaa on tietenkin myös aina mukana, vaikka vesikupin esillä pitäminen onkin hieman haastavaa keinuvassa veneessä.

Koirien kanssa seilatessa on huomioitava, että niiden on päästävä välillä myös maihin tarpeilleen ja liikkumaan.

– Kun vene on saatu kiinnitettyä laituriin, niin ensimmäisenä onkin mentävä koirien kanssa lenkille.

Äijälät kuuluvat veneseura Karinkiertäjiin, jolla on oma saari Porvoon saaristossa. Siellä aika onkin kulunut mukavasti koirien kanssa varsinkin korona-aikana.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Sipoon Sanomissa.