Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

April Jazz herättää Espoon eloon – "Tämä saattaa olla isoin festari ikinä"

Festivaali: Varma kevään merkki, April Jazz -festivaali tuo jazzin sykettä kaupunkiin. Tämän vuoden ohjelmistossa on muun muassa neljä levynjulkaisukeikkaa sekä tanssia ja big band -leiri.

Jazz soi Espoossa pitkään ja monipuolisesti 14.–30. huhtikuuta, kun April Jazz -festivaali kokoaa yhteen useita kulttuurialan tekijöitä.

– Teemme yhteistyötä muun muassa Espoon kaupunginteatterin, EMMA Espoon modernin taiteen museon, Tapiola Sinfoniettan ja Helsinki UMO Jazz Orchestran kanssa, jotka kaikki ovat valtionosuusjärjestelmän piiriin kuuluvia toimijoita, festivaalijohtaja Matti Lappalainen iloitsee.

Tänä vuonna jazzia kuullaan myös hiljattain remontoidun Tapiolan kirkon juhlaviikolla, sillä yksi Norjan merkittävimmistä jazzyhtyeistä, Trondheim Jazz Orchestra esiintyy kirkossa 24. huhtikuuta.

Solistina esiintyvän Alf Hulbækmon säveltämä Barnlige gleder -teos kuvaa fantasiamaailmaa, jossa on niin hyvää kuin pahaakin. Säveltäjä itse soittaa kirkkourkuja.

– Tämä saattaa olla isoin festari ikinä, koska tapahtumat levittäytyvät kahden ja puolen viikon ajalle. Kahden vuoden koronakurimuksen jälkeen rysäytetään kunnolla, koska monet suunnitelmat ovat olleet vireillä vuosia, Matti Lappalainen sanoo.

Festivaali alkaa Espoon kaupunginteatterin, tanssiteatteri Sivuun Ensemblen ja April Jazzin yhteistuotannolla, kun Silentopia saa ensi-iltansa Revontulihallissa 14. huhtikuuta.

– Olemme tehneet merkittävää yhteistyötä Omnian kanssa. Omnian opiskelijat ovat muun muassa rakentaneet lavasteita ja ommelleet esiintymisasuja. Saimme hanketta varten Maj ja Tor Nesslingin säätiöltä merkittävän apurahan, Lappalainen kertoo.

Silentopia yhdistää tanssia, fyysistä teatteria ja livemusiikkia ja tarkastelee niiden kautta yksilön toiminnan merkitystä planeetallemme. Visuaalisesti näyttävä Silentopia käsittelee ympäristökriisiä syvällisesti taiteen ja tieteen keinoin ja luo toivoa ympäristöahdistuksen keskelle. Revontulihalli on esitystä varten muunnettu luontokappeliksi.

Lappalainen on innoissaan myös Big Band Boostista, joka tuo pitkän viikonlopun ajaksi nuoria soittajia leirille Tapiolaan. Kouluttajina ovat Espoo Big Bandin ja UMOn muusikot.

– Edellinen big band -leirin järjestettiin vuonna 1982. Olin sillä mukana. Leireillä on parasta se, että siellä tapaa samanmielisiä ihmisiä. Tekeminen on tehokasta ja välillä syödään ja nukutaan vähän.

– Espoo Big Band -yhdistyksen periaatteena on aina ollut nuorten muusikoiden tukeminen. Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun vaskisoittajista alkaa olla pulaa, Lappalainen huomauttaa.

Nyt Tapiolaan saapuu leireilemään omat Ebeli Big Bandin sekä Junior All Star Big Bandin, Oulu Youth Jazz Orchestran ja PMO Big Bandin soittajia. Leiri huipentuu sunnuntaina 24. huhtikuuta Leppävaarassa Sellosalissa kuultavaan konserttiin.

April Jazz laajentaa toimintaansa Otaniemeen. Varaslähtö vappuun otetaan Trap Factoryssa. Siellä kuullaan musiikkia, jossa käytetään konemusiikin elementtejä ja erilaisia efektejä.

Kulttuuritehdas Korjaamolla Helsingissä, esiintyy ruotsalaisyhtye Dirty Loops, jonka toinen keikka on jo myyty loppuun.

EMMA sen sijaan on tuttu yhteistyökumppani. April Jazz Goes EMMA 23. huhtikuuta, jolloin museossa esiintyy Anni Elif ja Seppo Kantonen.

– EMMAssa on myös kuvattu kolme musiikkiesitystä, joilla esiintyvät muun muassa Emma Salokoski ja Jarmo Saari. Lisäksi intendentti Arja Miller keskustelee taiteilijoiden kanssa taiteiden välisestä vuorovaikutuksesta. Nämä videot tulevat nähtäville Urban Espoo -alustalle ja ne ovat nähtävissä vuoden ajan, tuottaja Pedro Herrero kertoo.

Tänä vuonna April Jazzeilla kuullaan neljä levynjulkaisukeikkaa. Luvassa on uutta musiikkia muun muassa Ebelin linjanjohtaja Mirja Mäkelältä.

Tapahtuman pääesiintyjiä ovat portugalilainen fado-laulaja Mariza, Grammy-voittaja, kuubalaispianisti Gonzalo Rubalcaba sekä kuusihenkinen a cappella-yhtye Accent. Espoo Big Band saa solistikseen ranskalaisen pasunistin Robinson Khouryn. Festivaali päättyy vappuaattona laulaja Maria Ylipään ja Tapiola Sinfoniettan konserttiin.

Viralliset jatkot järjestetään 27.–29. huhtikuuta Tapiolasalin keikkojen jälkeen Hotelli Tapiola Gardenissa, jossa yleisöä viihdyttää April Jazz Houseband.

Suunnittelu on tärkeää, jotta kaikki toimii festivaalin aikana mutkattomasti ja niin, että Lappalainen ja Herrero ehtivät itsekin nauttimaan konserteista. April Jazz ei pyörisi ilman talkoolaisten apua.

– Festivaalilla on mukana 40–50 talkoolaista, ja osa heistä on ollut mukana pitkään ja osa on kansainvälistä jengiä. Talkoolaiset hoitavat muun muassa cateringiin ja kuljetuksiin liittyviä tehtäviä, Herrero kertoo.

Koko ohjelma löytyy osoitteesta apriljazz.fi ja liput ovat myynnissä Lippupisteessä.