Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Långvikin kylpylähotellin operaattori: Pakotelistalla olevien oligarkkien omaisuus pitäisi pakkolunastaa

Långvikin kylpylä- ja hotellitoimintaa pyörittävä yritys haluaisi lainsäädännön kautta saada ratkaistuksi pattitilanteen hotellikiinteistön omistuksesta.

Suomalaisomisteisen Ryokan Oy:n edustajat ovat tehneet kansalaisaloitteen, jossa esitetään pakotelistalla olevien venäläisten kiinteän omaisuuden pakkolunastamista ja varojen käyttämistä Ukrainan auttamiseen.

Aloitteessa viitataan USA:n ja Ison-Britannian esimerkkeihin, joissa ollaan tekemässä samanlaisia lainsäädännön muutoksia.

Lue myös: Kukaan ei tiedä, kenen omistuksessa venäläisen oligarkin hotellikiinteistö Kirkkonummen Långvikissa nyt on – näin kommentoi vuokranmaksun katkaissut suomalainen kylpyläyhtiö

Långvikin hotellikiinteistön oikeasta omistajasta ei ole tällä hetkellä selvyyttä, koska venäläisomistuksessa oleva kiinteistöyhtiö on poistettu Suomessa kaupparekisteristä jo toissa vuonna.

Hotellia pyörittävä Ryokan ei ole ilmoituksensa mukaan maksanut vuokraa kiinteistöstä vuodesta 2015 lähtien, jolloin silloinen omistaja Roman Rotenberg oli asetettu USA:n pakotelistalle Krimin valatuksen jälkeen.

Tuoreessa kansalaisaloitteessa todetaan, että pakotelistoilla olevien henkilöiden kyky hoitaa kiinteää omaisuutta on olematon johtuen muun muassa siitä, että heillä tai heidän yhtiöillään ei ole toimivaa rahaliikennettä.

Pakotelistat saattavat johtaa lukkiutuneisiin tilanteisiin, joista pois pääseminen nykylainsäädännön mukaan on epäselvää.

Suomessa esimerkki nykyisistä lukkotilanteista on Långvikin lisäksi Pasilassa Helsinki Halli Oy:n toiminta, jonka toiminta on boikotissa.

"Piuhat on irti" – Långvikin kylpylähotellia pyörittävä yhtiö perustelee, miten se katkaisi siteet venäläisoligarkkiin

Aloitteen mukaan Långvikin toiminnalla on tärkeät positiiviset vaikutukset Kirkkonummen elinkeinoelämään ja työpaikkoihin sekä pääkaupunkiseudun matkailu- ja kongressikohteena.

Pakkolunastus ratkaisisi ongelman ja selkiyttäisi tilannetta kaikkien sidosryhmien kannalta, aloitteen tekijät toteavat.

Muuten vaihtoehto on antaa kiinteän omaisuuden rapistua, jopa ympäristölle vaaralliseen kuntoon, ja siivota siinä vaiheessa sotku moninkertaisella hinnalla.