Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Suomen eduskunnalle, paikalla Sauli Niinistö ja Saksan liittopresidentti – "Ovatko nämä ihmisiä ollenkaan?"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin puhe Suomen eduskunnalle alkoi karulla tositarinalla. Venäjä oli hyökännyt Kramatorskin rautatieasemalle, jossa ihmiset olivat juuri lähtemässä pois sodan jaloista.

Kaikki eivät päässeet. Ohjusiskussa on menehtynyt tämänhetkisten tietojen mukaan ainakin 30 ja haavoittuneita on yli sata.

– Tätä sotaa on nyt käyty 44 päivää. Itä-Ukrainassa on ollut sota meneillään kahdeksan vuotta. Haluaisin, että pidämme hiljaisen hetken sodan uhreille, Zelenskyi aloitti.

On selvää, minkälaisia ajatuksia siviileitä kohtaan hyökkääminen presidentissä aiheuttaa.

– Olette nähneet, mitä on tapahtunut Butshassa. Tämä on teurastusta. On perusteltua kysyä, ovatko nämä (venäläiset sotilaat) ihmisiä ollenkaan?

Zelenskyi sanoi, että käskyt tulevat nimenomaan ylimmältä johdolta. Sotilaat tekevät sen, mitä heidän on käskettykin tehdä.

– Sotilaatkaan eivät ymmärrä, miksi heidän pitää menetellä näin. He jatkavat niin sanottua taistelua ja julmuudet siviiliväestöä kohtaan jatkuvat.

Zelenskyi on hyvin perehtynyt Suomen historiaan, ja hän näkee siinä yhtymäkohtia siihen tilanteeseen, missä Ukraina on juuri nyt, tällä hetkellä.

– Te pelastitte oman maanne Stalinin hyökkäykseltä. Meidänkin kansamme on rohkea, me jatkamme taistelua ja taistelemme. Vielä on kuitenkin paljon tehtävää. Kun ihmiset taistelevat vapautensa puolesta, heitä pitää tukea.

Zelenskyi uskoo, että suomalaisilla on erinomainen kyky ymmärtää se, mitä Ukrainassa tapahtuu tällä hetkellä.

– Kyseessä on myös Suomen turvallisuus. Teillä on yhteinen raja Venäjän kanssa. Se mitä tapahtuu nyt Ukrainan kaupungeissa, voi tapahtua myös missä tahansa muussa kaupungissa, ei pelkästään Ukrainassa.

– Pienet maat ymmärtävät tilanteemme paremmin kuin suurvallat. Olen tyytyväinen, että sodan alkaessa Suomi ei odottanut päätöksentekoa. Te annoitte meille sotilaallista tukea, ja olette tämän sodanvastaisen koalition moraalisia johtajia. Odotan vielä Euroopan Unioniltakin enemmän tukea. Tässä on kyse meidän yhteisestä vapaudestamme, Zelenskyi sanoi.

– Me tarvitsemme aseita, joita EU-kumppaneillamme on. Me tarvitsemme voimakkaita ja tehokkaita pakotteita Venäjää vastaan, pakotteita jotka ovat jatkuvia. Vapautemme ei voi palata, jos vielä annamme venäläisille tulonlähteitä. Koko kansainvälinen pankkijärjestelmä on suljettava venäläisiltä.