Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karu arvio: Tavallisen suomalaisen menot kasvavat 2 500 e/v – "Kestää pitkään ennen kuin palkat saavat hintatason kiinni"

Venäjän hyökkäyssota on innostanut monen kokoamaan kotivaraa ja selvittämään väestönsuojan sijaintia.

Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin myös taloudellinen varautuminen.

Länsiväylä kysyi LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiarolta, miten eri tilanteessa olevat ihmiset voivat varautua talouden turbulenssiin.

Inflaatio eli rahan ostovoiman heikkeneminen oli Suomessa pitkään maltillista, mutta nyt inflaatio on kiihtynyt.

Inflaatio oli helmikuussa 4,5 prosenttia. Nummiaro ennakoi, että kun maaliskuun tiedot julkaistaan, inflaatio on 5,5, prosentin tietämillä.

Toistaiseksi hintojen nousu näkyy erityisesti bensapumpulla, mutta Nummiaron mukaan inflaatio on laaja-alaista. Esimerkiksi ruokakaupassa vaikutukset ovat vielä edessä.

Nummiaro on laskenut, että keskimääräisen kuluttajan vuosimenot kasvavat 1 886 euroa. Kun maaliskuun luvut julkaistaan, Nummiaro odottaa, että keskiarvo nousee jo 2 500 euron tietämille.

Nummiaro kehottaa varautumaan siihen, että inflaatio ei ole ohimenevä ilmiö.

– Pitää varautua siihen, että kestää pitkän aikaa ennen kuin palkat saavat hintatason kiinni ja olemme rakentaneet uudenlaisen energiatalouden.

Jos palkasta ei jää tällä hetkellä mitään säästöön, omaa taloutta on sopeutettava eli karsittava tarpeettomia menoja.

Tämä on osa keskiviikon painetussa Länsiväylässä julkaistavaa juttua. Lue koko juttu keskiviikon lehdestä!