Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Monet korkeakoulut lopettaneet paperisten todistusten jakamisen – Saako ylioppilastodistuksen vielä käteen ja pöydälle lakkiaisjuhliin?

Lukuisat suomalaiset korkeakoulut ovat siirtyneet myöntämään tutkintotodistukset vain sähköisinä eikä enää lainkaan paperisina.

– Sähköisen tutkintotodistuksen hyötyjä opiskelijan näkökulmasta on muun muassa se, että alkuperäisen dokumentin voi tallentaa useaan tallennuspaikkaan kuten pilveen, muistitikulle tai tietokoneelle. Jokainen näistä tallennuksista on yhtä kuin alkuperäinen todistus ja sisältää alkuperäisen allekirjoituksen, Tampereen ammattikorkeakoulun opintoasiainkoordinaattori Marja Honkanen perustelee tiedotteessa.

– Nykypäivänä sekä opiskelupaikan että työpaikan haussa halutaan usein liitteeksi tutkintotodistus sähköisessä muodossa, tällöin on kätevää, että jo alkuperäinen todistus on sähköinen, hän lisää.

Siirtyminen sähköisiin tutkintotodistuksiin on osa korkeakoulujen Digivisio 2030 -hanketta, jonka tavoitteena on kehittää korkeakoulujen digitaalisuutta.

Entä mikä on paperisen ylioppilastodistuksen tulevaisuus? Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkän vastaus on yksiselitteinen.

– Paperisesta todistuksesta luopumista ei ole näköpiirissä, hän linjaa ja perustelee:

– Lakkiaiset ja ylioppilasjuhlat ovat tärkeä tapahtuma sekä ylioppilaalle että sukulaisille. Lukion rehtori luovuttaa todistuksen ja todistus on usein perhejuhlissa nähtävänä, Tähkä toteaa Etelä-Suomen Medialle.

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Tamko kannattaa helmikuussa 2022 verkkosivuillaan julkaisemassa kannanotossaan sitä, että myös tulevina vuosina opiskelijoilla olisi halutessaan mahdollisuus saada violeteissa kansissa tutkintotodistuksensa juhlallisesti kädestä käteen.

– Perinteikkäästi opiskelija on noutanut tutkintotodistuksensa kampukselta, napannut kuvan muistoksi Tamkin pihalta, ja tämän jälkeen vienyt todistuksensa näytille valmistujaisjuhliinsa. Tästä perinteestä haluamme pitää kiinni, Tamkon hallituksen puheenjohtaja Joonas Soukkio ja Tamkon hallituksen varapuheenjohtaja Hanna Ojaniemi kirjoittavat.

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä muistuttaa, että ylioppilastutkinnon tiedot ovat suomalaisten korkeakoulujen opiskelijavalinnan käytössä. Nämä tiedot siirtyvät digitaalisessa muodossa eikä tässä yhteydessä tarvita todistusta. Omat tiedot ovat myös nähtävillä ja jaettavissa Opintopolku-palvelusta.