Espoolaisen taiteilijan Jouko Ollikaisen näyttely INRI antaa mahdollisuuden hiljentyä tutkimaan omia arvoja ja sitä, miksi ajattelemme kuten ajattelemme.
Näyttelyn teokset ovat vanhojen asetuskokoelmien kansiin maalattuja poikkeuksellisia kuvia Jeesuksesta.
Jeesusta ei ole kuvitettu ristille vaan esimerkiksi leijumaan vapauteen – antamaan luvan kyseenalaistaa jokaisen omaa käsitystä uskonnosta.
– Ajattelin, että minulla on oma henkilökohtainen Jeesus, jota olen visuaalisesti vapauttanut ristiltä, Ollikainen sanoo.
Näyttely alkaa surumielisen Jeesuksen muotokuvasta. Se kuvaa tapaa, jolla Ollikainen on ennen oman uskonsa käsittelyä nähnyt Jeesuksen. Teos teokselta näyttelyn ilme ja tunnelma vapautuvat.
Pohjina toimivien kirjojen sisältö oli taiteilijan mukaan raskasta, aikansa elänyttä tekstiä. Tekstistä syntyi Ollikaisen ajatuksissa yhteys Raamattuun ja ihmisten etääntymiseen sen alkuperäisestä tarkoituksesta antaa voimaa.
Ollikaisen kiinnostus hengellisiin teoksiin kumpuaa uskonnollisesta kotikasvatuksesta, jota hän on pysähtynyt ajattelemaan vasta aikuisiällä vaimon ja tytärten myötä.
– Lapsena puhuttiin synneistä, maailmanlopusta ja siitä, kuinka jumala rankaisee. Erilaisessa ilmapiirissä kasvaneet itsenäiset ja rohkeat ihmiset ympärillä ovat peilanneet omaa uskoa.
Viimeiset 40 vuotta vaimo on auttanut työstämään taiteilijan käsitystä uskonnosta.
– Jokaisella tulisi olla jotain johon uskoa, ja jokaisella on oikeus uskomiseen. Se, että uskoo johonkin, on äärettömän voimaannuttavaa. Ei ole vain yhtä totuutta, Ollikainen painottaa.
– Kuvittelin, että jokaisella on elämässä kannettavanaan kori ja minulla kori oli täynnä äidin ja isän antamia ohjeita. Tein päätöksen, että valitsen kantaakseni uskomuksia ja ajatuksia, joihin oikeasti haluan uskoa ja jotka oikeasti tekevät minulle hyvää.
Kauppojen hyllyt täyttyvät tänäkin pääsiäisenä tavarasta, mutta Ollikainen kokee, ettei pääsiäinen ole pelkästään kaupallista.
– Pääsiäisenä on hyvä miettiä, että jos nyt kuolisi, voisiko sanoa tehneensä eläessään juuri sitä, mitä haluaa, eikä uhrautuneensa kenenkään muun vuoksi.
– Ukrainan tilanne on näyttänyt, mikä tolkuton voima uskoa hyvään ihmisillä on kriisin hetkelläkin. Muistakaa uskoa edes johonkin ja kyseenalaistakaa kaikki kerrottu, tämä näyttely mukaan lukien.
INRI – Unohda taakkasi ja hengitä on nähtävissä 14.–18.4. Röylän pajassa (Luukintie 4).