Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nytkö loppuu asuntojen hintaralli Espoossa ja Kirkkonummella? – Tätä korkojen nousua ennustavaa graafia on jokaisen velallisen syytä nyt katsoa

Asuntojen hinnat jatkoivat viime vuonna kovaa nousua Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella koronapandemiasta huolimatta.

Suomen suurimman kiinteistönvälitysketjun Kiinteistömaailman mukaan kovin nousu on nyt kuitenkin takana.

Espoon ja Kauniaisten postinumeroalueitten keskimääräiset neliöhinnat ovat nousseet viimeisen vuoden aikana 4,6 prosenttia.

Uusi ennuste seuraavalle 12 kuukauden jaksolle on enää 1,8 prosentin hinnannousu.

Kirkkonummelle uusi ennuste tulevalle 12 kuukauden jaksolle on 1,6 prosentin hintojen nousu. Viimeisten 12 kuukauden aikana hinnannousu on ollut Kirkkonummella 4,4 prosenttia.

Tulevaisuuteen sisältyy nyt tavanomaista enemmän epävarmuuksia.

Kiinteistömaailman ennuste pohjaa tekoälyyn ja sen taustamuuttujina ovat muun muassa aiempi asuntojen hintakehitys, alueelliset väestönkasvutiedot sekä bruttokansantuotteen ja kuluttajahintaindeksin kaltaiset makrotason muuttujat.

Sen sijaan tekoäly ei osaa huomioida kaikkia maailmanlaajuisia muuttujia, ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuo talouteen nyt aivan poikkeuksellista epävarmuutta.

Pelkkää povaamista asuntohintojen ennustaminen ei tietenkään ole.

Esimerkiksi asuntovelallisia vaanivan korkopeikon koosta on tarjolla jatkuvasti päivittyvää tietoa, jota jokaisen velallisen kannattaa nyt puntaroida.

Markkinoilla odotetaan, että asuntolainoissa yleisesti käytetyt euribor-korot nousevat selvästi plussalle tämän vuoden loppuun mennessä.

Esimerkiksi kuuden kuukauden euriborin uskotaan puhkaisevat 1 prosentin rajan helmikuussa 2023.

Lokakuussa 2023 kuuden kuukauden euriborin uskotaan nousevan jo 1,7 prosenttiin, kertoo markkinariskitietoon erikoistunut Chatham Financial.

Korkotaso voi nousta korkeammallekin, jos Ukrainan sota kirittää inflaatiota, ja Euroopan keskuspankki joutuu reagoimaan tilanteeseen odotettua kovemmin.

Ukrainan sota on jo näkynyt asuntomarkkinoilla tiettynä varovaisuutena. Tilastoissa tämä ei vielä näy.

Esimerkiksi Kiinteistömaailma teki maaliskuussa yhteensä 1073 käytettyjen ja uusien asuntojen sekä kiinteistöjen kauppaa koko Suomessa. Asuntokauppa kävi ketjun mukaan siis yhä aktiivisena, vaikkei viime vuoden maaliskuun poikkeuksellisiin lukuihin ylletty. Vuosi sitten maaliskuussa kauppoja tehtiin Kiinteistömaailman kautta peräti 1 278.

Edit kello 11.43. Päivitetty hintaennustetta tuoreimpiin lukuihin.