Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä pieni robotti herätti hämmästystä liikennevaloissa Espoossa – toimittavat pian ruokaa Alepoista koteihin

HOK-Elanto ja Starship Technologies esittelivät tiistaina Espoossa Suomen ensimmäistä päivittäistavaroiden robottikuljetinta.

Pieni robottiauto on ennättänyt herättää jo kiinnostusta sen liikkuessa Espoon kaduilla. Robotti on huomattu ainakin Laajalahdessa.

HOK-Elanto kertoo tiedotteessa, että varsinaiset robottikuljetukset alkavat tiistaina 12. huhtikuuta Otaniemen Alepasta.

Huhtikuun aikana palvelu laajenee myös Mankkaan, Jousenpuiston, Laajalahden, Leppävaaran ja Matinkylän Alepa-myymälöihin, jolloin palvelualue kattamaan 8 000 kotitaloutta.

Alepat ottavat ensivaiheessa käyttöön 60 kuljetusrobottia. Robotit oppivat koko ajan toimiessaan, ja niiden kerrotaan löytävän vähitellen tehokkaita reittejä yhä useampaan espoolaiseen kotiin.

Starshipin perustajia ovat Ahti Heinla ja Janus Friis, jotka ovat myös videopuhelinohjelmiston kehittäneen Skypen luojia.

Starship toimii jo USA:ssa, Iso-Britanniassa, Saksassa, Tanskassa ja Virossa ja sillä on käytössään kasvava liki 2 000 robotin laivue. Kehittäjät nimittävät palvelua "autonomiseksi toimitukseksi".

Autonominen tarkoittaa itseään määräävää toimijaa.

– Uskomme, että Alepa-myymälöiden asiakkaat arvostavat autonomisen toimituksen positiivisia ympäristövaikutuksia ja edullista vaivattomuutta. Ystävällisistä roboteistamme, joiden tehtävänä on palvella ihmisiä, tulee varmasti rakastettuja ja suosittuja, sanoo Starshipin tuotejohtaja Phillip Lindberg tiedotteessa.

Robotit on suunniteltu toimittamaan ruokaa, päivittäistavaroita ja paketteja asiakkaille jopa muutamissa minuuteissa. Ne ovat yhtiön mukaan ajaneet maailmalla jo yli 6 miljoonaa kilometriä ja tehneet yli 3 miljoonaa toimitusta.

HOK-Elannossa ollaan uutuudesta innoissaan.

– Pystymme robottien avulla tarjoamaan asiakkaillemme uuden kätevän, ympäristöystävällisen, kontaktittoman ja edullisen toimitustavan verkkokaupan tilauksiin. Maailmalla nämä robotit ovat toimittaneet jo miljoonia tilauksia ja uskon niiden saavan suosiota myös Suomessa, HOK-Elannon verkkokaupan kehitysjohtaja Jukka Ranua sanoo tiedotteessa.

– Odotamme mielenkiinnolla, millaista palautetta robotit saavat asiakkailtamme. Kysynnän ja asiakaspalautteiden pohjalta meillä on mahdollisuus kasvattaa robottikuljetusten piiriin kuuluvaa myymäläverkostoa, Ranua lisää.