– Tilanne on nyt vaarallinen ja vakava potilaiden terveysturvallisuuden kannalta. Eihän lakia tarvitse soveltaa, jos suojelutyön määrä on riittävä. Lain soveltaminen on viimesijainen vaihtoehto. Se on turvaverkkon, jos suojelutyö ei ole riittävä kiireellisiin hoitoihin, sanoo Lindén.
Ministeri kertoo punninneensa edistäessään lain valmistelua kahta asiaa. Toinen on ihmisten oikeus terveyteen ja toinen on lakko-oikeus.
– Nyt olemme tilanteessa, jossa voimme jossain määrin rajoittaa lakko-oikeutta, koska toisessa vaakakupissa ovat niin isot asiat.
Lindén ei vie lakia huomenna hallitukseen. Hän perustelee tätä sillä, että perjantaina lakko päättyy ja hoitajat ovat seuraavat viisi päivää töissä normaalisti. Uusi laajempi lakko alkaa ensi viikon keskiviikkona, jos sitä ennen ei päästä sopuun palkoista ja työehdoista.
Ministeri painottaa, että potilasturvallisuuslaki rajoittaa lakko-oikeutta jossain määrin.
Hänen tietoonsa ei ole tullut, että ihmishenkiä olisi menetetty lakon vuoksi.
– Sen tiedän, että meneillään oleva leikkaus on keskeytetty ja siirrytty leikkaamaan juuri tullutta vielä kiireellisempää potilasta. Töölössä 70 potilasta odottaa päivystyksellistä leikkausta. Suojelutyöhön työnantaja sai kolmen leikkaussalin henkilökunnan, kun oli pyytänyt hoitajia viiteen.
Ministerin mukaan hoitamattomien potilaiden suma pahenee. Osa tapauksista on muuttunut kiireellisiksi ja sen päälle joka päivä tulee uusia kiireellisiä tapauksia.
Lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä sosiaali- ja terveysministeriöstä selvittää, että lakiehdotukseesa on varsin tiukka potilasturvallisuuden määritelmä.
– Potilasturvatyö koskisi välttämättömiä hoitoja, joita ilman potilaan terveys vaarantuisi vakavasti tai on vaarassa vaarantua vakaavasti, Pikkujämsä painottaa.
Näitä olisivat esimerkiksi tehohoito, ensihoito, synnytykset, jatkuva hoito tai lääkehoito kuten dialyysit ja elinsiirrot. Tarkkan määrittelyn lisäksi esityksessä on kohta muu vastaava, koska luettelo ei Pikkujämsän mukaan voi koskaan olla täysin tyhjentävä.
Lakiesityksen mukaan aluehallintovirasto voisi määrätä henkilön enintään viikoksi töihin sinne, missä hänen työpaikkansa on. Lisäksi työajat voitaisiin ylittää.