Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä ovat ympäri Espoota pian risteilevät robotit – osasi kiittää asukasta, joka auttoi sen irti kinoksesta

HOK-Elanto ja Starship Technologies esittelivät tiistaina Espoossa Suomen ensimmäistä päivittäistavaroiden robottikuljetinta.

Pieni robottiauto on ennättänyt herättää testiajoissa jo kiinnostusta sen liikkuessa Espoon kaduilla. Robotti oli huomattu ainakin Laajalahdessa ja Tapiolassa – jossa Länsiväylän saaman näköhavainnon perusteella ohikulkija auttoi sen liikkeelle sohjosta, jonka jälkeen robotti kiitti puhumalla ohikulkijaa.

HOK-Elanto kertoi tiedotteessa, että varsinaiset robottikuljetukset alkavat tiistaina 12. huhtikuuta Otaniemen Alepasta.

HOK-Elanto esitteli tiistaina robotteja mediatilaisuudessa Otaniemessä. Laitteen demo-esityksessä selvisi, että robottikuljetin on täysin itsenäisesti liikkuva, puhuva ja toimiva kuljetuksen aikana. Tilaus, jonka laite suorittaa, tehdään puhelimeen ladattavan applikaation avulla.

Ennen kuljetusta Alepan henkilökunta pakkaa, ja lastaa ostokset kyytiin. Kuljetusta voi seurata puhelimesta ja nähdä missä oma tilaus menee. Asiakas saa ilmoituksen, kun tilaus on perillä.

Robotti voi kuljettaa kerrallaan 2–3 ruokakassia, ja yksi kuljetus maksaa asiakkaalle 0,99 euroa.

Espoon kaupungin elinvoimajohtaja Mervi Heinaro näkee uuden lanseerauksen osana kestävän kehityksen jatketta, joka edistää vihreää teknologiaa. Heinaron mukaan kyseessä on etenkin lapsiperheitä ja vanhuksia auttava palvelu.

– Mielestäni potentiaaliset asiakkaat ovat lapsiperheitä. Kiireessä, jos unohtaa jonkin ostoksen, se on helppo tilata jälkikäteen kotiin. Ei tarvitse kääntää aikataulua kokonaan ympäri. Lisäksi vanhuksille tämä on kätevä tapa tilata täydennyksiä, Heinaro perustelee.

HOK-Elannon verkkokaupan kehitysjohtaja Jukka Ranua odottaa mielenkiinnolla, miten uusi kuljetuspalvelu otetaan vastaan. Hän korostaa, että lanseerattu palvelu on isomman yhteistyön lopputulos.

– Ei nämä projektit synny ilman toimivaa yhteistyötä. Starship Technologiesin ja kaupungin mukaan saaminen neuvotteluihin mahdollistivat tämän, Ranua sanoi.

Huhtikuun aikana palvelu laajenee Otaniemestä Mankkaan, Jousenpuiston, Laajalahden, Leppävaaran ja Matinkylän Alepa-myymälöihin, joiden palvelualue kattaa 8 000 kotitaloutta.