Milloin eroriita muuttuu patologiseksi? – Kokenut juristi kertoo

Huoltoriidat: Patologisista eroriidoista puhutaan, jos ne kestävät yli kaksi vuotta. Eläkkeellä oleva juristi Marja Toivio ammentaa aiheita työstään.

Aiheettomat lastensuojeluilmoitukset, lasten vieraannuttaminen ja käytännön asioiden jarruttelu ovat tyypillisiä riitaiselle erolle.

Joka kymmenes ero päätyy tuomioistuimen ratkaistavaksi, koska vanhemmat eivät pääse sopuun käytännön asioista.

– Patologisista eroriidoista puhutaan silloin, kun ne kestävät yli kaksi vuotta, sanoo eläkkeellä oleva juristi Marja Toivio.

Toivio teki pitkän uran perheasioita hoitavana juristina ja kirjoittaa nykyisin aihepiiristä yhteiskunnallisia romaaneja.

Asianajajan työtä ei ole juurikaan tuotu esiin kirjallisuudessa.

– Poliisit ovat kirjoittaneet dekkareita poliisin näkökulmasta. Asianajajat ja juristit ovat vähemmän kirjoittaneet työstään, Toivio sanoo Keski-Uusimaa-lehdelle.

Äskettäin ilmestyi Lasten takia -romaani, jossa seurataan asianajaja Sanna Närheä työssään ja kerrotaan hänen erotarinansa. Ammattilaisena hän hallitsee keinot, joilla tehdä eksänsä elämä vaikeaksi.

– Kirjan nimi Lasten takia liittyy pariinkin asiaan. Perheen tyttären mielestä erot pitäisi lasten takia kieltää. Asianajajan asiakas pohtii, että lasten takia on parempi pysyä yhdessä. Lopussa päähenkilö miettii, että lasten takia eksän kanssa pitäisi tulla jotenkuten toimeen, Toivio kertoo.

Sopimalla tai sovittelemalla omaisuuteen ja lasten huoltajuuteen liittyvät asiat on mahdollista saada muutamassa tunnissa paperille.

Seuraava kirja kertoo Suomen ensimmäisestä naisjuristista.

Marja Toivio

Kun tunteet ottavat vallan, riitaisa eropari stalkkaa, trollaa, vainoaa ja tekee perättömiä ilmiantoja eksän työnantajalle. Intiimikuviakin saatetaan vuotaa sosiaaliseen mediaan.

– Kaiken päälle lapsia käytetään pelinappuloina ja kiusaamisen välineinä aikuisten erossa, Toivio tietää.

Aiemmin oikeus tutki avioeron syyt ja tuomitsi joissain tapauksissa syyllisen maksamaan vahingonkorvausta. Laki ei tunne enää syyllisiä, mutta siltikään kaikki eivät eroa sovussa.

– Nykyisin saa erotilanteessa halutessaan apua esimerkiksi perheneuvolasta ja tuomioistuinsovittelusta, kirjailija huomauttaa.

Marja Toivion mukaan lukijoita kiinnostaa asianajotyön arki.

– Tähän toiveeseen olen pyrkinyt vastaamaan uusimmassa kirjassa. Työ alkaa neuvottelusta asiakkaan kanssa. Suhteen on perustuttava luottamukseen. Suurin osa asianajotyöstä on yksinäistä puurtamista. Oikeuden istunnot ovat rikosasioita ja lapsiriitoja lukuun ottamatta harvassa.

Aiemmissa romaaneissa on käsitelty muun muassa lastensuojelun toimintaa ja netissä tapahtuvaa lasten seksuaalista hyväksikäyttöä.

Toivio on esiintynyt näiden aiheiden tiimoilta asiantuntijana television keskusteluohjelmissa.

Seuraavaksi tekeillä on historiallinen romaani Suomen ensimmäisestä naisjuristista, Agnes Lundellista. Hän toimi Helsingissä juristina 1910–1930-luvuilla.

Lapsia käytetään erossa kiusaamisen välineinä.

– Työläs projekti vaatii paljon arkistotyötä ja historiallisten teosten lukemista.

Vuonna 2020 ilmestynyt Finnjet, My Love -kirja kertoo laivan vaiheiden lisäksi kolmen laivanrakentajan ystävyydestä.

Yksi päähenkilöistä on Keravalla asuva hitsaaja Heikki Autio, joka käy töissä Helsingin telakalla.

– Sitä romaania varten keräsin eri lähteistä tietoa aluksesta. Vierailin muun muassa Merimuseossa, haastattelin telakkalaisia ja tutustuin Finnjet-uutisointiin.

– Lasten takia -romaanin kirjoittamisessa oli hyötyä siitä, olen työskennellyt vuosikausia asianajajana ja hoitanut avioeroja ja lastenhuoltoja.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaassa.

Lähde: Toivio, Marja; Lasten takia, Atrain & Nord, 2022.

Fakta

Seitsemäs kirja

Marja Toivio työskenteli lähes 30 vuotta asianajajana, osan ajasta omassa toimistossa Järvenpäässä.

Nykyisin hän on eläkkeellä ja päätoiminen kirjailija.

Hänestä tuli Suomen Kirjailijaliiton jäsen vuonna 2014.

Asianajajan aktiiviuran hän lopetti vuonna 2017.

Teokset:

Lasten takia 2022

Finnjet, My Love 2020

Lapsilta kielletty 2018

Kuka lasta varjelee 2016

Lain yläpuolella 2014

Lastani et tapaa 2013

Suljettu ovi 2008

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut