Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Osaavasta työvoimasta yhä valtava pula Uudellamaalla – Ammattiin valmistuvien osaamisessa toivomisen varaa

Työvoiman kysyntä on nyt Uudellamaalla ennätyskorkealla tasolla, ja yritysten rekrytointinäkymät pysyvät korkealla lähitulevaisuudessakin. Helsingin seudun yrityksiä hiertää samaan aikaan suuri pula osaavasta työvoimasta, selviää Helsingin seudun kauppakamarin yrityskyselystä.

Helsingin seudun kauppakamari selvitti yritysten näkemyksiä rekrytointitarpeista ja osaavan työvoiman saatavuudesta tämän vuoden maaliskuussa. Kyselyyn vastasi 222 yritystä.  

– Valtava pula osaajista tuntuu olevan työvoiman saatavuuden uusi normaali. Tilanne ei ole oikeastaan helpottanut syksyn 2021 tilanteeseen nähden. Osaajapulasta raportoi yhä peräti 68 prosenttia vastaajista, sanoo tiedotteessa Ennakointikamarin projektipäällikkö Olli Oja Helsingin seudun kauppakamarista.  

Alkuvuonna Uudellamaalla on tiedotteen mukaan auennut enemmän uusia avoimia työpaikkoja kuin kertaakaan mittaushistorian aikana. Kyselyn tulosten mukaan tilanne tulee jatkumaan.

Vastaajista 42 prosenttia kertoi, että niillä on tarve palkata lisää henkilökuntaa ja 53 prosenttia kertoi tarpeen pysyvän nykyisellään seuraavan puolen vuoden aikana. Yritysten tarve palkata lisää työntekijöitä seuraavan parin vuoden aikana kasvaa nykyisestä miltei kahdella kolmesta vastaajista.  

– Osaajapulaan tarvitaan nopeita ratkaisuja. Työlupaprosessit on saatava sujuviksi ja lisäksi on satsattava kuntien ja te-toimistojen yhteistyöhön. Tilanteen ratkaiseminen ei voi odottaa vuonna 2024 voimaan astuvaa te-palvelujen uudistusta, toteaa tiedotteessa johtava asiantuntija Riikka Vataja. 

Lähes puolet vastaajista kertoi osaavan työvoiman saatavuuden rajoittavan yrityksen kasvua jonkin verran tai paljon.

Kauppakamarin kyselyssä kartoitettiin myös yritysten näkemyksiä ammatillisesta koulutuksesta. Reilu neljännes vastaajista koki, että ammattiin valmistuneiden osaaminen vastaa työelämän tarpeita hyvin tai erittäin hyvin. Yhtä suuri osuus oli sitä mieltä, että osaaminen vastaa työelämän tarpeita huonosti tai erittäin huonosti.  

– Valmistuneiden osaamistaso jättää edelleen toivomisen varaa. Se osoittaa, että toimia ammatillisen koulutuksen työelämäyhteyden parantamiseksi tarvitaan kipeästi. Ammatillisen koulutuksen kehittämisessä ei voida jättää huomioimatta sitä, että yli puolet opiskelijoista on jo työelämästä kokemusta omaavia aikuisia, sanoo Vataja. 

Hän muistuttaa, että yrityksille yhteys ammatilliseen koulutukseen on tärkeä.

– Ammatillisen koulutuksen tehtävänä on tuottaa osaavaa työvoimaa yritysten tarpeisiin eikä se saa jäädä oppivelvollisuusiän laajentamisen jalkoihin, Vataja jatkaa.  

Helsingin seudun kauppakamarin kyselyyn vastanneista yrityksistä suurin osa oli pienistä tai keskisuurista yrityksistä. Mukana oli yrityksiä kaikilta toimialoilta maa-, metsä- ja kalataloutta sekä ympäristön puhtaanapitoa lukuun ottamatta. Edellisen kerran kysely tehtiin syyskuussa 2021.