Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläinen yritys valmistelee ukrainalaisen Obolon-oluen tuontia Suomen ravintoloihin ja kauppoihin sodan yhä jatkuessa – "Tätä asiaa en voi jättää tekemättä", sanoo kaupallinen johtaja

Oluita ja viinejä maahantuova helsinkiläinen Domaine Wines Finland -yritys valmistelee ukrainalaisen Obolon-oluen tuontia suomalaisiin ravintoloihin ja päivittäistavarakauppoihin.

Yrityksen tavoitteena on, että suomalaiset kuluttajat voisivat ostaa Obolonin Premium-lagerolutta jo ensi kesänä.

Domaine Winesin kaupallinen johtaja Henry Johansson sanoo, että tuonnin aloittaminen on haastavaa sodan takia, mutta järjestelyt ovat edenneet vähitellen. Tavoitteena on tuoda olutta sekä hanamyyntiin että pulloissa tai tölkeissä.

Johanssonin mukaan tähän mennessä puolenkymmentä suomalaista ravintolaa on ollut kiinnostunut ottamaan Obolon-olutta myyntiin. Uusia jälleenmyyntikumppaneita etsitään koko ajan.

Lisäksi neuvotteluita käydään suuren kotimaisen päivittäistavarakauppaketjun kanssa.

– Tavoitteenamme on, että Obolonin Premium-olutta olisi saatavilla ravintoloissa kesäkuussa. Se, mitä jatkossa tapahtuu, on paljolti kiinni kuluttajien halusta. Mikäli kysyntää oluelle on, voidaan tuontia sitten kasvattaa, espoolainen Johansson sanoo Länsiväylälle.

Toistaiseksi Suomessa ei ole vähittäismyynnissä ukrainalaista olutta.

Johansson kertoo olleensa Obolon-panimoon yhteydessä jo sodan alkupäivinä. Tuolloin hätääntyneestä panimosta tarjottiin myyntiin ukrainankielisin etiketein pakattuja muoviolutpulloja.

– He kertoivat, että heillä on varasto täynnä olutta ja että he tahtoisivat myydä sitä, jotta saisivat rahaa armeijalle. Tuolloin emme voineet tarttua tarjoukseen, sillä pullojen myynti ei olisi onnistunut Suomen lainsäädännön takia.

Venäjän armeijan vetäydyttyä pääkaupunki Kiovan läheisyydestä Obolon on Johanssonin mukaan saanut tuotantonsa uudelleen käynnistettyä. Näistä uusista oluteristä osa voi nyt siis tulla Suomeen.

Johansson on monien suomalaisten tapaan seurannut Ukrainan sotaa tiiviisti. Vaikka sota maassa yhä jatkuu ja voi koventua, Johansson korostaa, että nyt pitää valmistautua jo Ukrainan jälleenrakennukseen. Osa tätä pitkän ajan prosessia on kauppasuhteiden luominen.

Johansson sanoo, että halu tuoda Suomeen Obolonin olutta, kumpuaa halusta auttaa Ukrainaa.

– Ukraina on sotaa käyvä maa, eikä maahantuonnin järjestäminen tai hintojen määrittäminen ole ollut helppoa. Mutta olen ajatellut, että tätä asiaa en voi jättää tekemättä.

– Ukrainassa on edessä pitkä, vuosikymmenen kestävä, talouden rakennustyö. Kaikkien on lähdettävä liikkeelle pienistä asioista ja katsottava kauas eteenpäin, Johansson sanoo.

Obolon kertoo verkkosivuillaan olevansa Ukrainan suurin virvoitus- ja alkoholijuomavalmistaja. Vuonna 1980 perustetun yhtiön päätoimipaikka on Kiovassa ja sillä on toimintaa useilla ukrainalaisilla paikkakunnilla. Yhtiö kertoo työllistävänsä 4 000 työntekijää.

Suomalaisille futisfaneille Obolon voi olla tuttu nimi, sillä Obolon Kiova -jalkapallojoukkue on pelannut ainakin kotimaista HJK:ta vastaan.

Vuonna 2007 toimintansa aloittanut Domaine Wines Finland on puolestaan osa Galatea Ab:ta, jonka pääkonttori on Ruotsissa. Lauttasaaressa toimiva yhtiö välittää viinejä, oluita ja väkeviä alkoholijuomia.