Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt alkoi munadepühad

Pääsiäinen on viroksi esimerkiksi munadepühad, lihavõttepühad tai ülestõusmispühad. Nimi vaihtelee sen mukaan, juhliiko pääsiäistä paaston loppumisen, kevään alkamisen vai Kristuksen ylösnousemisen merkiksi.

Suosittu nimi on myös keinupyhät, sillä perimätiedon mukaan pääsiäisenä keinuminen toi onnea ja elinvoimaa. Varsinkin nuoriso juhlisti ennen vanhaan pääsiäissunnuntaita kylän yhteisellä keinulla. Keinumisen lomassa leikittiin munanrikkomisleikkiä, jonka voittaja oli se, jonka muna pysyi munia vastakkain kopautettaessa ehjänä.

Virossakin pitkäperjantai, jota tänä vuonna vietetään 15.4, on pyhäpäivä eli monelle vapaapäivä töitä ja koulusta. Myös ensimmäinen pääsiäispäivä eli sunnuntai 17.4. on pyhäpäivä, mutta toinen pääsiäispäivä eli maanantai 18.4 onkin jo normaali arkipäivä.

Virossa pääsiäiseen kuuluvat pasha, monenlaiset rahkaleivonnaiset sekä tärkeässä roolissa olevat kananmunat. Munia on Virossa pääsiäisenä tapana värjätä, joko maalaamalla niitä eri väreillä tai keittämällä niitä yhdessä sipulinkuorien kanssa. Maalattuja ja koristeltuja munia jaetaan sitten lahjoiksi läheisille.

Eri väreillä oli virolaisen kansanperinteen mukaan oma merkityksensä: vaaleanpunainen tarkoittaa lempeää, vihreä toivoa, sininen uskollisuutta, keltainen valhetta ja harmaa tasapainoa. Nuoret tytöt antoivatkin pääsiäissunnuntaina poikien itse valita pääsiäismunan ja arvioivat sitten tämän persoonallisuutta värin perusteella.

Vanhojen pääsiäisperinteiden mukaan Virossa jo kiirastorstai oli osittainen vapaapäivä, jolloin valmistetiin pitkänperjantain viettoa. Pitkänäperjantaina sitten syötiin kevyesti ja levättiin.

Varsinainen juhlapäivä oli vasta pääsiäissunnuntai, jolloin värjättyjä munia vaihdettiin ja annettiin lahjaksi.

Lammas ei virolaiseen pääsiäispöytään kuulu, mämmistä puhumattakaan. Virolaislapset eivät myöskään käy virpomassa, mutta etsivät sitäkin innokkaammin pääsiäispupun piilottamia suklaamunia.

Tallinnassa voi vanhoihin ja vähän uudempiinkin virolaisiin pääsiäisperinteisiin tutustua Rocca al Maressa sijaitsevassa Viron ulkoilmamuseossa, joka järjestää sunnuntain 17.4. klo 11–16 pääsiäistapahtuman.