Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä, jos vieras valtio katkoo nettiyhteydet Suomesta eikä edes 112 toimi? – Näin miesten osaaminen ja varusteet voivat nousta kultaakin kalliimmaksi

Tiedonkulku: Radioamatöörien osaaminen on kriisitilanteessa tarpeen.

Suomalaiset varautuvat kriisiaikaan. Hankitaan säilykkeitä ja joditabletteja, auton tankissa pidetään paljon polttoainetta, ja lemmikkien saamista mukaan väestösuojiin vaaditaan tuoreilla kansalaisaloitteilla.

Kriisiin liittyy myös viestinnän merkityksen korostuminen. Tiedon on kuljettava ja tietoa on saatava, vaikka perinteiset kommunikointitavat olisivat pois pelistä.

– Ajatellaan tilannetta, että jokin toinen valtio on onnistunut katkaisemaan kaikki datayhteytemme eikä internet toimi. Suomessa ei silloin toimi mikään.

Pohdintaan kannustaa Hannu Havukoski, Vantaan Radioamatöörit ry:n aktiivi.

Havukosken kuvaamassa tilanteessa vantaalaisilla olisivat asiat paremmin kuin monen muun kunnan asukkaalla.

– Meillä on Vantaalla poikkeuksellisen tiivistä yhteistyötä radioamatöörien ja viranomaisten välillä. Yhdistyksen tilat ovat Vantaan johtokeskuksen yhteydessä, Havukoski sanoo Länsiväylän sisarlehti Vantaan Sanomille.

Kriisitilanteessa radioamatöörien osaamista ja laitteistoa hyödynnettäisiin. Radioamatöörit voisivat Havukosken mukaan pitää Vantaan kattavaa tiedottamista yllä jopa ilman sähköverkkoa.

Siviilien katastrofipuhelin onVantaalla RHA68-mallia.

Radioamatööri Hannu Havukoski.

Yhteiskuntaan saa luotua kriisitilanteen muun muassa häiritsemällä puheluliikennettä hätänumeroon, Havukoski sanoo.

– Ennen Ukrainan sodan alkua tuli tietoa, ettei Ukrainassa päästy soittamaan hätänumeroon.

Vantaan Radioamatööreillä on sellaiseenkin tilanteeseen valmis toimintamalli. Eri puolille Vantaata voitaisiin perustaa viestintäasemia, joista avunpyynnöt ja muu tieto välittyisivät viranomaisille.

Parhaiten apua saa hälytettyä ja tietoa välitettyä datayhteyksien ollessa poikki, jos itsellä on radiopuhelin. Myös sellainen on siis hyvä löytyä varautumispaketista.

– Olemme tehneet päätöksen, että siviilien katastrofipuhelin on Vantaalla RHA68-mallia. Sellainen puhelin maksaa reilun satasen ja toimii tarvittaessa auton akun virralla, Havukoski selostaa.

Kriisitilanteessa kaikilla vantaalaisilla olisi tiedossa kanavat, joilla viestitään Vantaata koskevista asioista.

– Puhelimen kantama on jopa yli 10 kilometriä.

Radioamatöörit havainnoivat Ukrainan sotaa oman osaamisensa valossa.

Heitä kummastuttaa muun muassa se, että Venäjän sotilaat ovat käyttäneet viestinnässä salaamattomia yhteyksiä. Radiopuhelimia, joita radioamatöörit itsekin käyttävät.

– Kun sodassa sotilas puhuu huolimattomasti salaamattomalla yhteydellä ja hänen sijaintinsa on näin ollen helppo selvittää, sen tietää, mitä seuraavaksi tulee taivaalta.

Vaikka kriisinajan viestintä on ollut viime aikoina tapetilla, radioamatööreille kyse on ennen kaikkea mukavasta harrastuksesta, jonka parissa saa keskustella eri puolilla maailmaa asuvien tuntemattomien ihmisten kanssa.

On eri asia puhua kuin chatata, Havukoski korostaa.

Harrastuksella on arvoa, vaikka datayhteydetkin toimisivat. Harrastuksen idea ja anti voi aueta joskus vain mukana oleville.

– Golfia harrastava kaverini kysyi, miksi puhun radiopuhelimella ja teen asian vaikeaksi, kun voisin laittaa ihmisille sähköpostia. Minä esitin hänelle vastakysymyksen: Miksi yrität mailalla lyödä palloja reikiin, vaikka voisit golfkärryllä ajella ympäri kenttää ja pudotella pallot reikiin?