Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saitko tällaisen viestin lähettäjältä, joka väittää olevansa poliisi? – Älä haksahda!

Poliisi tiedottaa, että sen tietoon on tullut tapauksia, joissa poliisijohdon nimissä on lähetetty kansalaisille kömpelöitä huijausviestejä.

Sähköpostilla lähetetyssä viestissä vastaanottajaa on pyydetty toimimaan keksittyyn rikosepäilyyn liittyen.

Vastaanottajia on esimerkiksi kehotettu tiukan aikarajan puitteissa lähettämään postia poliisin sähköpostiosoitetta tökerösti jäljittelevään sähköpostiosoitteeseen.

− Tyypillisesti tämän kaltaisten huijausten motiivina on taloudellisen hyödyn tavoittelu. Ensimmäisessä viestissä ei vielä välttämättä pyydetä esimerkiksi yksityiskohtaisia henkilö- tai pankkitietoja, mutta jos viestiin vastaa, tämä on se todennäköisin seuraava vaihe, kertoo rikoskomisario Jyrki Kallio Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta tiedotteessa.

Poliisi muistuttaa, että poliisi tai kukaan muukaan viranomainen ei koskaan pyydä ihmisten verkkopankkitunnuksia, eikä niitä tulee kenellekään pyytäjälle antaa.

Jos saa poliisin nimissä lähetetyn sähköpostiviestin, kannattaa se poistaa avaamatta liitteitä. Ei pidä myöskään avata viestissä mahdollisesti mukana olevia linkkejä.

− Etukäteen ei voi tietää, asentuuko tietokoneelle esimerkiksi haittaohjelma, jos linkkejä ja liiteitä avaa. Siksi viestit kannattaa vain poistaa avaamatta, Kallio muistuttaa.

Jos on kuitenkin jo vastannut viestiin ja antanut henkilö- tai pankkitietojaan, täytyy välittömästi ottaa yhteyttä omaan pankkiin ja tehdä sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Asiasta ei tule soittaa hätäkeskukseen.

Poliisin nimissä lähetettyjä huijauskirjeitä voidaan tutkia poliisissa esimerkiksi virkavallan anastamisena.

Rikosilmoituksen voi tehdä millä tahansa poliisiasemalla tai osoitteessa www.poliisi.fi.