Tämä mies tietää, mitä pääkaupunkiseudulla halutaan syödä 29.5. kello 20

Ruokalähetit: Foodora-palvelun Lauri Syväsellä on paljon tietoa siitä, miten maailman tapahtumat vaikuttavat tai eivät vaikuta ruokatilauksiin.

Ruoankuljetuspalvelussa tiedetään, miten me suomalaiset reagoimme ruokapöydässä maailman tapahtumiin.

Hoitajalakko? Ei vaikuta.

Ukrainan sota? Ei vaikuta.

Tai ainakaan tilastoista ei sitä pysty päättelemään, sillä muuttujia on niin monia, kuten suomalainen kevätsää.

Lumikaaos? Paljon tilauksia, mutta vain minuuttien viivästyksiä.

Kaksi vuotta koronaa? Pysyviä muutoksia, mutta monet niistä olisivat tulleet muutenkin.

Näin vastaa Lauri Syvänen, titteliltään head of operations, Foodorasta. Hän osaa tehdä takuuvarman ennusteen, mitä tapahtuu 29. toukokuuta iltakahdeksalta, jos…

Mutta palataan siihen hetken päästä.

Syvänen tuli taloon neljä vuotta sitten. Hän hyppäsi liikkuvaan junaan. Foodoraa käyttävien ravintoloiden määrä on kasvanut näinä vuosina tuhannesta lähes 5000:een.

Viime talven lumikaaoksesta selvittiin hänen mukaansa hyvin. Yksittäistapauksia lukuun ottamatta toimitukset menivät perille keskimäärin luvatussa alle 30 minuutin ajassa.

Keskimäärin tilaus tehdään linnuntietä mitattuna muutaman kilometrin päässä ravintolan sijainnista. Uudet laajentuneet toiminta-alueet ovat pidentäneet matkoja.

– Etäisyyksissä on erittäin paljon vaihtelua, ja lähimmät tilaukset saatetaan tehdä jopa omaan alakertaan sijoittuvasta ravintolasta.

Syvänen tietää hyvin ravintoloiden huutavan työvoimapulan, mutta lähettejä on toistaiseksi riittänyt.

Koronasta huolimatta tai siitä johtuen meno on vain kiihtynyt. Moni asia tapahtunut Syväsen mukaan sekä-että syistä.

Esimerkiksi hän ottaa pakkaussuunnittelun. Se ei varsinaisesti liity koronaan. Se olisi tehty muutenkin yhteistyössä ravintoloiden ja pakkausmateriaalien toimittajien kanssa. On ratkottu muun muassa näitä ongelmia, kuten mitä tehdä:

– Että keitot eivät läiky, että tuotteet pysyvät rapeina.

Viikonlopun rytmissä tapahtui heilahdus ees-taas.

– Kun Suomi meni koronaan, perjantaitilaukset kasvoivat. Perjantai toi meille pelkkää lisävolyymia.

– Nyt on palattu kohti normaalia ja painopiste on palannut lauantaille ja sunnuntaille. Niiden välinen ero on tasoittunut.

Lauantain ja sunnuntain myynti lähtee heti korkealta tasolta ja nousee iltaa kohden huipentuen kello 20–21 aikaan.

Arkipäivinä on pysynyt sekä lounaspiikki että illallispiikki. Oli korona tai ei.

Syötiinkö korona-aikana lohturuokaa?

– Eri ihmiset pitävät eri annoksia lohturuokana. Jos tulkitsemme hampurilaiset, wingsit, pizzat ja kebabit tähän kategoriaan, voidaan todeta, että lohturuokaa todellakin alettiin tilata suhteellisesti ottaen huomattavasti enemmän koronan aikana.

Ravintolasta tehtävien tilausten top 3 on selvä olipa arki tai pyhä: Fantasia-pizza, kerroshampurilainen ja juustohampurilainen. Kahden jälkimmäisen järjestys voi vaihdella. Näiden jälkeen tulevat viikonloppuna kebabit, nugetit ja ranskalaiset – viikolla sandwichit.

Entäpä se tulevan toukokuun viimeisen sunnuntain ruokailta?

– Ykköstuote on wingsit. Ennen peliä, pelin aikana ja pelin jälkeen.

Puhutaan siis jääkiekon MM-kultaottelun ajankohdasta.

Foodorassa toivotaan, että Leijonat etenee jatkoon MM-kotikisoissa. Kokemuksesta tiedetään jo ennestään, että jääkiekkomaajoukkueen pelien aikana myydyimmät tuotteet ovat wingsit ja hampurilaiset. Eräänlainen kiekkotilasto tämäkin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut