Pientaloalueen reunaan sovitellaan jälleen kerrostaloja Espoossa – aiempi tehokaava kaatui vastustukseen

Kaava: Kehä II:n laitaan on edelleen suunnitteilla kerrostaloja. Nygrannakseen tulisi myös laaja kaupunkipientalojen alue.

Kuinka korkeata tiivis ja matala rakentaminen voi olla? Tätä pohditaan jälleen Mankkaan ja Kehä II:n väliin jäävällä Nygrannaksen alueella, jonka kevennettykin rakentaminen herättää jälleen keskustelua.

Suurpeltoa vastapäätä Kehä II:n toisella puolella sijaitsevalle kapealle kaistaleelle voi yleiskaavan mukaan rakentaa tiiviin ja matalan asuinalueen.

2010-luvun lopulla Espoo yritti tehdä alueelle kaavaa, joka olisi tuonut luonnontilaiselle alueelle jopa 8-kerroksisia kerrostaloja tuhansille asukkaille. Kaava palautettiin kiivaan vastustuksen siivittämänä uudelleen valmisteluun vuonna 2018.

Nyt laaja alue on pilkottu kolmeen osaan, josta keskimmäisen, Nygrannaksen kaavaehdotus on parhaillaan nähtävillä.

Uudessa kaavaehdotuksessa kerrostalot ovat edelleen mukana: Kehä II:n laitaan nousisi yhdeksän 4-kerroksista asuintaloa. Kerrostalojen ja Taavinkylän koulun väliselle alueelle tulisi 3-kerroksisia kaupunkipientaloja. Asukkaita kaava mahdollistaisi noin 1 400.

Lue myös:

Erävoitto Lukukallion puolustajille – lautakunta tyrmäsi tehorakentamisen Kehä II:n itäpuolelle Espoossa

Tehorakentaminen halutaan heivata Espoossa Kehä II:n länsipuolelle – "Suurpeltoon vaikka 30 -kerroksisia torneja"

Espooseen jälleen uusi asuinalue tuhansille – tornitalot kallion huipulta näkyvät kauas

Mankkaalla asuva arkkitehti Ari Malmio ei ole uudesta kaavaehdotuksesta innoissaan.

– Kerrostalot eivät kuulu yleiskaavan määrittelemän tiiviin ja matalan asumisen piiriin. Jos kaavoittaja katsoo, että neljä kerrosta on matala, se on tulkintakysymys, Malmio toteaa.

Malmio sanoo, että 3-kerroksiset kaupunkipientalot ovat juuri ja juuri hyväksyttävissä.

– Sen sijaan lähes 100 metriä pitkät nauhamaiset kerrostalot eivät sovi Mankkaalle lainkaan, Malmio toteaa.

Häntä huolettaa myös alueen sijainti pussinperällä. Liikenne alueelle kulkisi Kehä II:lta rakennettavan rinnakkaistien kautta.

– Kaikki liikenne kulkisi yhden liittymän kautta. Jos rinnakkaistie Kehä II:n liittymästä viivästyy, se tarkoittaisi sitä, että muun muassa rakentamisen aikainen liikenne kulkisi Kokinkyläntieltä pientaloalueen läpi.

Mankkaa-seuraan kuuluva Malmio sanoo, että seura pohtii nyt yhteisen kannanoton laatimista uudesta kaavaehdotuksesta. Seura vastusti tiukasti aiempaa kaavaa.

– Toisaalta vaakakupissa painaa sekin, että monet ovat odottaneet kaavaa kymmeniä vuosia, jotta tietäisivät, mitä tehdä kiinteistöilleen, Malmio sanoo.

Suupellon alueen kehittämisestä Espoon kaupungilla vastaava projektinjohtaja Pekka Vikkula asettelee sanansa varovaisesti.

– On varmasti monta tulkintaa siitä, mitä matala ja tiivis rakentaminen on. Itse miettisin, että kun alue on Suurpellon hyvien palveluiden ääressä ja hyvin saavutettavissa, sinne voisi rakentaa kerrostalojakin, hän kommentoi.

Vikkulan mukaan Kehä II:n reunaan on toivottu sekä matalampaa, pientalomaista rakentamista että kerrostaloja suojaamaan aluetta liikenteen melulta.

– Kerrostalot mahdollistaisivat sen, että niiden toiselle puolelle saadaan piha, joka on suojassa Kehä II:n melulta. Ylempänä rinteessä oleva rakentaminen on sitten aidosti tiivistä ja matalaa, hän sanoo.

Vikkula vakuuttaa myös, että alue tullaan ehdottomasti rakentamaan niin, että liikenne kulkee Kehä II:lta jo rakentamisaikana.

– Missään tapauksessa liikennettä ei voi lähteä viemään pientaloalueen läpi.

Vikkula tietää, että alueen rakentaminen herättää monenlaisia mielipiteitä.

– Nyt kysytään jälleen laajemmin asukkaiden näkemyksiä ja käydään läpi erilaisia arvoja, ja kaavoittaja peilaa ja sovittaa niitä sitten keskenään, hän toteaa.

Nygrannas sisältyi aiemmin isompaan kaava-alueeseen, johon kuuluivat myös lähempänä Kokinkyläntietä sijaitseva Lukukallio sekä Nygrannaksen pohjoispuolella sijaitseva Möilinmäki.

Vikkulan mukaan Möilinmäen osalta on käyty alustavaa keskustelua kaavoituksen jatkamisesta. Luontoarvoiltaan merkittävämmän Lukukallion kaavaa sen sijaan ei Vikkulan mukaan ole viety eteenpäin mitenkään.

Kevennetty kaavaehdotus herätti erimielisyyttä myös kaupunkisuunnittelulautakunnassa, joka käsitteli sitä 16. maaliskuuta.

Lautakunnan kolme vihreiden ja yksi perussuomalaisten edustaja olisivat Risto Nevanlinnan ehdotuksesta poistaneet kaavan neljästä kerrostalokorttelista kokonaan kolme ja muuttaneet yhden pientalokortteliksi. Nevanlinnan ehdotus hävisi kuitenkin äänin 4–9.

Yhteensä kaavaehdotuksesta äänestettiin viisi kertaa.

Vaikuta

Etätilaisuus

Kaikille avoinetätilaisuus järjestetään Teamsissä 20.4. kello 17–19. Etätilaisuuteen voi liittyä linkistä bit.ly/Nygrannasinfo.

Kaavaehdotus on nähtävillä 3.5. saakka Espoon kaupungin verkkosivuilta, josta se löytyy hakusanalla Nygrannas.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut