Pyhät: Pastori Visa Viljamaa on monille tuttu somesta.
Pastori Visa Viljamaa on viettänyt pitkää paastoa. Hänelle se on tarkoittanut joidenkin ruoka-aineiden karsimista, kasvisruoan osuuden lisäämistä ja esimerkiksi oluiden ystäväksi tiedetyllä Viljamaalla myös alkoholin välttämistä.
Paastosta pääsiäisen alla ei Suomessa puhuta kovinkaan paljon.
Viljamaan mukaan kiinnostus kristillistä paastoa kohtaan on kuitenkin lisääntymässä.
– Vetämässäni Facebookin paastoryhmässä osallistujamäärä on kasvanut joka vuosi, Kallion seurakunnassa työskentelevä Viljamaa kertoo.
Tänä vuonna paastoajilla on myös Whatsapissa oma tsemppi- ja ajatustenvaihtokanava.
Viljamaan mukaan olennainen osa paastoa on myös lähimmäisenrakkaus eli muiden auttaminen, sekä oman elämän rehellinen tarkastelu.
Mikä on tärkeää ja mihin käytän aikaa ja rahaa.
– Mikä on tärkeää ja mihin käytän aikaa ja rahaa.
Paasto päättyy pääsiäisyönä lauantain ja sunnuntain välissä. Viljamaa kertoo, että tuolloin on pääsiäisyön jumalanpalvelus ja sen jälkeen kokoonnutaan kaikille avoimelle, yhteiselle aterialle.
Kun kuutisen viikkoa kestävä paasto alkaa helmikuussa, on kauppojen hyllyille jo tuotu suklaamunat.
Viljamaa pohtii kaupallisuuden merkitystä siinä, että samaan aikaan myynnissä ovat runebergintortut, laskiaispullat, pääsiäisherkut ja simat samaan aikaan.
– Vuosituhansia olemme eläneet sykleissä ja merkittävät juhlat ovat liittyneet vuodenkiertoon ja kasvukauteen. Viikkokin yleensä jakautuu arkeen ja työhön sekä lepoon. Nykyisin työtäkin tehdään koko ajan tehostetummin ja kaikki ikään kuin sekoittuu.
– Vaikka elämme ennenäkemättömän rikkaassa ajassa, elämästä myös usein puuttuu jotain merkityksellistä. Joku voi löytää sen uskosta ja joku jostain muualta, Viljamaa jatkaa.
Hänen oma pääsiäisensä – silloin kun ei ole työtehtävissä, kuluu oman perheen ja sukulaisten kesken.
– Pääsiäismunien etsintää ja hyvää ruokaa, Viljamaa valottaa.
Viljamaa, Haagan kirkkoherra Heikki Nenonen ja tv:stä tuttu Kari Kanala ovat kaikki aktiivisia somettajia. Onko teillä kilpailu, kuka saa eniten seuraajia?
– En koe mitään kilpailua, naurahtaa Viljamaa.
– Meillä on vähän eri yleisöt, Kari ja Heikki ovat aktiivisia myös Twitterissä, itse olen keskittynyt Instaan. Tiktokin puolellekin olen joitain juttuja tehnyt, siellä tavoittaa uudenlaisia yleisöjä, jatkaa Viljamaa, jonka mielestä enemmänkin seurakuntaväkeä voisi olla esillä somessa.