Hurja asuntorakentamisen tahti uhkaa tehdä perinteikkäälle Suomen Tivolille sen, mihin edes korona ei kyennyt – "Jos kenttä häviää, ei ole paikkaa minne asettua"

Tivoli: Koronan vuoksi Suomen Tivolin toimintaa on muokattu ja paikkakuntia kiertueella on vähennetty. Uutena haasteena on löytää sopivia kenttiä.

Suomen Tivolin perinteikäs kiertue starttasi Järvenpäästä pitkäperjantaina kentällä, jota ympäröivät vielä korkeat lumikinokset.

– Ne vievät aika paljon tilaa. Saimme kaupungilta apua lumen auraamisessa ja jään rikkomisessa, kertoo tivolin toimitusjohtaja Lulu Sariola Keski-Uusimaan haastattelussa.

Tivoli lähti tänä vuonna liikkeelle poikkeuksellisen hankalissa olosuhteissa.

– Varikolla kaikki oli enemmän tai vähemmän jumissa katoksissa ja perävaunujen aisat umpijäässä. Höyryauto kävi sulattamassa aisoja ja renkaita. Oli kuitenkin mukava lähteä henkilökunnan kanssa rakennuspuuhiin. Aurinko paistaa ja kevät saa viimeinkin tulla, Sariola tunnelmoi.

Kahtena viime vuonna Suomen Tivolin kiertueet jäivät torsoiksi koronapandemian vuoksi. Edellisellä täydellä kierroksella vuonna 2019 tivoli pysähtyi 12 paikkakunnalla, tänä vuonna ohjelmassa on seitsemän pysähdyspaikkaa.

Suomen Tivoli on Lulu Sariolan mukaan tietoisesti pidentänyt vierailuaikoja kaupungeissa ja vähentänyt muuttojen määrää. Tämä johtuu muun muassa tivolimiehistön pienenemisestä.

Liikkumisesta on tullut entistä kalliimpaa.

– Koska työntekijöitä on vähemmän, tarvitsee tivoli useamman päivän siirtymiseen. Liikkumisesta on myös tullut entistä kalliimpaa, kun polttoaineen hinta on pilvissä.

Suomen Tivoli jatkaa Tivoli Sariolan kanssa Sariolan suvun kunniakkaita sirkus- ja tivoliperinteitä, jotka ulottuvat aina vuoteen 1888. Koronapandemia on aiheuttanut Lulu Sariolan mukaan paljon epävarmuutta, mutta antoi samalla tivolille mahdollisuuden muokata toimintaa ja sopeutua muuttuvaan tilanteeseen.

Isoja haasteita on silti yhä näköpiirissä.

– Korona ei nujertanut tivolia, mutta tivolipaikkojen katoaminen kaupungeista saattaa pian sen nujertaa. Tänä vuonna saatiin varmistettua uudet tivolipaikat Jyväskylään ja Ouluun. Uusia hankaluuksia on luvassa lähivuosille, kun sekä Keravalla että Järvenpäässä nykyiset paikat häviävät, Sariola kertoo.

Esimerkiksi Järvenpäässä tivoli toimi vuoteen 2018 asti Rantapuistossa, mutta kun siitä tehtiin puistoalue, paikka löytyi Annitädinkentältä. Nyt kentän alueelle suunnitellaan Annitädinkylän asuinaluetta.

– Ymmärrän kyllä asuntorakentamisen tarpeen, ja onhan paikka hieno siihen tarkoitukseen, mutta jos kenttä häviää, ei Järvenpäässä ole paikkaa minne tivoli voi asettua.

Keravalla puolestaan keskuskenttä on poistumassa tivolikäytöstä, kun Keskuskoulun remontti alkaa ja ennestään ahdas kenttä pienenee.

– Keravalla yritetään löytää ratkaisu, mutta Keskuskentältä ja Keudan edustalta meidän on siirryttävä muualle. Etsimme kaupungin kanssa ratkaisua, jotta tivolihuvitukset säilyisivät sirkuskaupungissa, Lulu Sariola huomauttaa.

Täysin uusia laitteita ei tivolissa ole tänä vuonna mukana, mutta Kummitusjunalle on Lulu Sariolan mukaan tehty talvella iso kunnostus.

– Sinne tuli uusia örkkejä. Tivolin wc-vaunu oli myös täydessä remontissa ja siitä tuli taatusti Suomen hienoin kiertävä wc-vaunu. Lisäksi meille tuli uusi kahvilavaunu Cafe Lulu, joka täydentää herkkutarjontaa.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaa-lehdessä.

kiertue 2022

Järvenpää

Annitädinkenttä, 15.–24.4.

Jyväskylä

Killeri, 29.4.–22.5.

Oulu

Hietasaarentie 9, 27.5.–8.8.,

Kajaani

Ratakatu 2, 13.–21.8.

Kuopio

Kuopion satama, 26.–28.8.

Lahti

Lahden satama, 2.9.–4.9.

Kerava

Keskuskenttä ja Paasikivenaukio, 9.–11.9.

Suomen Tivoli on Suomen suurin kiertävä tivoli. Sillä on yhteensä 27 tivolilaitetta, mutta kokonaismäärä vaihtelee paikkakunnittain.

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut