Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta-alan lakot siirrettiin toukokuulle – koulut, päiväkodit ja palvelut toimivat Espoossa normaalisti pääsiäisen jälkeen

Työ- ja elinkeinoministeriö on siirtänyt kunta-alan lakkoa pääkaupunkiseudulla kahdella viikolla.

Lakon piti alkaa heti pääsiäisen jälkeen 19.4, mutta nyt uudeksi lakon alkamispäiväksi on ilmoitettu 3. toukokuuta.

Lakkopäivän siirtymisen myötä päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten toiminta jatkuu Espoossa ja muualla pk-seudulla normaalisti pääsiäisen jälkeen.

Myös asukaspuistot ja kerhot ovat pääsiäisen jälkeen auki normaalisti, ja koulujen iltapäivätoiminta jatkuu.

Espoon kaupunki kertoi torstaina, että JUKO:n, JHL:n ja JYTY:n lakko siirtyy ilmoitettuun uuteen päivään, ellei sitä ennen päästä sopuun.

Lakko vaikuttaa alkaessaan laajasti Espoon kaupungin palveluihin erityisesti kasvatukseen ja opetukseen, mutta myös hyvinvoinnin ja terveyden toimialan sekä kulttuurin ja vapaa-ajan palveluihin.

Aiemmin kaupunki ilmoitti, että lakon alkaessa pyrittäisiin joitakin päiväkoteja pitämään avoinna jokaisella palvelualueella lyhyemmillä aukioloajoilla kello 8–16. Lakon aikana lapsia olisi voitu ottaa päiväkotiin enintään sen verran, että lakisääteisiä ryhmäkoko- ja henkilöstömitoituksia voidaan noudattaa.

Paikkoja poikkeusaikana ei voisi tällöin varata etukäteen.

Nyt näitä poikkeusjärjestelyitä ei ainakaan heti pääsiäisen jälkeen tarvita.

Mikäli lakko alkaa toukokuussa, perusopetusta ei järjestetä lakon aikana olleenkaan, koska opetusta ei voida turvallisesti järjestää vähäisen henkilökunnan vuoksi. Lakon aikana myöskään kouluruokailua ei järjestetä.

Lakkoon menevillä opettajilla ei ole työvelvollisuutta, joten heillä ei ole velvollisuutta vastata viesteihin, eikä antaa esimerkiksi tarkempia ohjeita itsenäiseen opiskeluun lakon aikana.

Lukioissa opetusta voidaan järjestää lähi- tai etäopetuksena tai opiskelijat opiskelevat itsenäisesti. Jos lukiossa järjestetään ruokailu, siitä ilmoitetaan erikseen.

Alkaessaan kunta-alan lakolla voi olla suuria vaikutuksia hyvinvoinnin ja terveyden toimialan palveluihin, jos työntekijät joutuvat jäämään kotiin hoitamaan lapsiaan, kun päiväkodit ja koulut ovat kiinni.

Vaikutuksia on Espoon kaupungin mukaan kuitenkin vaikea arvioida etukäteen.

Varatut vastaanotot, esimerkiksi terveysasemilla ja neuvoloissa pidetään mahdollsien lakonkin aikana auki normaalisti, ellei aikaa erikseen peruta.