Kun Espoon kirjastoihin etsittiin uusia lukukoiria, Marja Härmä sai yllättävän tarjouksen – "Tokihan me tartuimme mainioon tarjoukseen"

Lukeminen: Tiettävästi pääkaupunkiseudun ainoa lukukissa pelastettiin Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistyksestä.

Espoon keskus

Lukukissa Kuro kuunteli rennon kissamaiseen tapaansa tarinoita soturikissoista ja villikoiralaumasta, kun saunalahtelaiset Iris ja Sara Aho lukivat kissalle omia lempikirjojaan.

Viisivuotias maatiaiskissa on tiettävästi pääkaupunkiseudun ainoa lukukissa. Huhtikuun ensimmäisenä maanantaina se nautiskeli Entressen kirjastossa lukukissan hommissa toista kertaa. Luontaisetuihin kuului myös rapsuttelua.

– Oli vähän erilaista kuin ihmiselle lukeminen, kun kuuntelija on karvaisempi ja pörröisempi, Iris Aho kuvaili.

Tytöt kertovat lukevansa päivittäin. Iris Aho on lukenut jo viisi saagaa Soturikissat-sarjaa.

Kaksosten äiti, Minna Aho kertoo tyttöjen odottaneen kovasti lukukissalle lukemista, vaikka kotona olisi koira, jolle voisi myös lukea. Lukukissan perässä Espoon keskukseen tultiin Saunalahdesta asti.

– Kiitos, että saatiin lukea sulle. Kiva, että tykkäsit koiratarinoistakin, Sara Aho kiitti Kuroa kuuntelusta.

Kiva, että tykkäsit koira-tarinoistakin.

Espoon kirjastoissa toimii tällä hetkellä tusinan verran lukukoiria. Lukukissa on ainoa laatuaan.

Lukukissa löytyi, kun kirjastoihin etsittiin uusia lukukoiria, lukulemmikkikoordinaattori Marja Härmä kertoo.

– Haimme somessa uusia lukukoiria ja Hanna vastasi, että täällä olisi lukulemmikkikokemusta omaava kissa tarjolla, kävisikö sellainen? Tokihan me tartuimme mainioon tarjoukseen!

Härmän mukaan lukukissa on tervetullut lisä jo pelkästään siksi, että jotkut lapset arastelevat koiria. Myös kulttuurilliset erot saattavat vaikuttaa niin, että osalle lapsista kissa on helpommin lähestyttävä kuin koira.

– Lukukissat ovat uusi ilmiö Espoon kirjastoissa. Lukukissoja ei tosiaan ole vielä Espoon muissa kirjastoissa eikä käsittääkseni muissa pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoissakaan.

Kuron omistaja Hanna kertoo hakeneensa Kuron Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistyksestä vuoden ikäisenä. Myöhemmin rescuekissa osoittautui luonteensa puolesta sopivaksi vapaaehtoistyöhön. Kissa on testattu päteväksi lukulemmikiksi myös Suomen Karva-Kaverit ry:ssä.

– Lukukissana toimiminen vaatii kissalta rohkeutta ja tyyneyttä. Kissan pitää jaksaa olla paikallaan ja valjaissa ja olla tottunut uusiin tilanteisiin, Hanna kuvailee.

– Kuro toimi Oulussa lukukissana kahdesti viikossa kaksi tuntia kerrallaan ja oli tosi suosittu. Oulussa oli tuolloin kolme lukukissaa, Hanna kertoo.

Omistajan mukaan Kuro ei välitä niinkään aikuisten tietokirjoista, mutta sadut uppoavat. Lukukissan tyyli on kannustava, koska se ei korjaa takeltelijaa.

– Itse luen hänelle esimerkiksi Redwallin tarua, Hanna vinkkaa.

Lukukissan hommien lisäksi Kuro on toiminut terapiakissana palvelutaloissa ja vanhainkodeissa. Yksi mieleenpainuvimmista kohtaamisista tapahtui Kuron ja pari viikkoa puhumattomana olleen huonokuntoisen vanhuksen kohtaamisessa.

– Kun vanhus sai kissan syliinsä, hän alkoi silittää Kuroa ja sanoi ”tulkaa uudestaan”, Hanna kertoo.

– Pidän siitä, että voin olla avustamassa ja voimme Kuron kanssa tehdä hyvää.

Seuraavan kerran Kuro saapuu Entressen kirjastoon lukukissan hommiin toukokuun alkupuolella.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut