Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Terveydenhuolto liemessä alkoholin lisääntyneen liikakäytön takia – "Ne, jotka juovat paljon, juovat entistä enemmän"

Alkoholin liialliseen käyttöön liittyvät vastaanottokäynnit ovat lisääntyneet ja ne kuormittavat merkittävästi työntekijöitä. Tiedot käyvät ilmi Innolinkin kyselytutkimuksesta, johon vastasi 490 ensihoidossa, päivystyksessä ja perusterveydenhuollossa työskentelevää terveydenhuollon ammattilaista eri puolilla Suomea. Kyselyn teetti Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry.

Kyselyyn vastanneet arvioivat, että keskimäärin joka viidennellä (17 %) vastaanotolle tulevalla potilaalla alkoholin liiallinen käyttö on pääasiallinen syy käyntiin ja neljäsosalla merkittävä käynnin tausta- tai osasyy.

Noin joka kolmas arvioi, että alkoholin liiallinen käyttö vastaanottokäyntien syynä on lisääntynyt vuoden sisällä. Ensihoidossa ja päivystyksessä tämä näkyy vielä vahvemmin: jopa 44 prosenttia arvioi alkoholin käyttöön liittyvien käyntien lisääntyneen.

– Tiedämme, että korona-aikana ongelmat ovat lisääntyneet osalla ihmisistä: Ne, jotka juovat paljon, juovat entistä enemmän. Avuntarpeen lisääntyminen näkyy myös EHYT:n päihdeneuvonnassa, jossa vastattujen puheluiden määrä oli viime vuonna 47 prosenttia suurempi kuin ennen koronaa,toteaa EHYT ry:n va. toiminnanjohtaja Marja Pakarinen tiedotteessa.

Terveydenhuollon henkilöstö arvioi, että alkoholin käyttö vastaanotto- tai hoitokäyntien syynä on yleisintä 50–65-vuotiaiden keskuudessa. Joka kolmas kokee, että ikäryhmässä alkoholi on syynä erittäin tai melko usein.

Terveydenhuollon henkilöstöä kuormittavat olosuhteet, joissa potilaan tilanteeseen liittyy alkoholin liiallista käyttöä. Ensihoidossa ja päivystyksessä korostuvat vaikeudet motivoida potilasta hoitoon sekä potilaan aggressiivinen, ennakoimaton tai epäasiallinen käytös. Osa vastaajista pitää lisäksi haasteena ajan ja henkilöstön puutetta. Aikaa potilasta kohden koetaan olevan liian vähän, potilaita on liikaa samanaikaisesti ja määriteltyjä työtehtäviä on paljon.

Kyselytutkimuksesta käy ilmi, että palveluita ei ole tarpeeksi saatavilla, eivätkä ne välttämättä sovellu potilaille.Oikeaa palvelua potilaalle voi olla hankalaa hahmottaa, kun ongelmia on paljon. Haasteena nouseekin esiin alkoholiongelman kietoutuminen muihin ongelmiin: alkoholinkäytön yhdistyminen mielenterveysongelmiin ja esimerkiksi lääkkeiden samanaikaiseen käyttöön. Hoitoa ei välttämättä voi toteuttaa, vaikka potilas haluaisikin. Päihdeongelma voi estää mielenterveyspalveluihin pääsyn.