Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaisyritys ehti ensin: Ukrainalaisen panimon olutta saa jo Suomesta – valtava joukko panimoita lahjoittaa osan tuotostaan Ukrainaan

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostattanut laajaa kansainvälistä auttamishalua panimoalalla.

Useita panimoita ympäri maailman on lähtenyt mukaan Brew for Ukraine -hyväntekeväisyystoimintaan, jossa jokaisesta myydystä oluesta lahjoitetaan osa tuottoa Ukrainaan.

Suomesta mukana on kaksi panimoa: United Gypsies Brewery Lohjalta sekä Iso-Kallan panimo Kuopiosta.

Tuotto lahjoitetaan humanitaariseen apuun, kerrotaan ohjelman verkkosivuilla.

Lisäksi alalla on virellä maahantuontia, jossa ukrainalaisia oluita tuodaan Suomeen.

Hyvästä esimerkistä käy espoolaisen Laughing Drinks -yrityksen päänavaus, jossa yritys toi maahan erän kiovalaisen Didko-panimon ja puolaisen Rockmill-panimon yhteistyönä tekemää ukrainalaista stoutia.

– Kyseessä on pieni, noin 600 pullon erä savuista Imperial Stout -olutta. 12 prosentin vahvuinen olut on saanut useita palkintoja kansainvälisistä olutkilpailusta, kertoo Laughing Drinksin toimitusjohtaja ja toinen perustajajäsen Toni Partanen.

– Samalla toimme Suomeen Brew for Ukraine -hyväntekeväisyysohjelmaan kuulunutta Black IPA -olutta, hän lisää.

Partasen mukaan Didkon ja Rockmillin stoutia on saatavilla nyt kotimaisista ravintoloista. Alkon tilausvalikoimaan Partanen arvioi stoutin tulevan noin kuukauden kuluttua.

Partasen tavoitteena on kasvattaa ukrainalaisoluiden tuontia mahdollisuuksien mukaan.

Maahantuonnin järjestäminen sotaa käyvästä maasta ei ole helppoa. Partasen työtä on nopeuttanut se, että oluet tulevat Puolasta, johon Partanen on luonut kontaktit jo ennen sotaa.

Laughing Drinks on noin vuosi sitten Espoon Leppävaarassa perustettu alkoholin maahantuontiin keskittyvä yritys. Partasen kumppanina on vantaalainen Tomi Ek.

Ennen yritystoiminnan aloittamista Partanen teki uraa Alkon palveluksessa.

Lue myös: Helsinkiläinen yritys valmistelee ukrainalaisen Obolon-oluen tuontia Suomen ravintoloihin ja kauppoihin sodan yhä jatkuessa – "Tätä asiaa en voi jättää tekemättä", sanoo kaupallinen johtaja