Huikea arvorakennus rapistuu Kirkkonummella – kartano on rekisteröity rivitaloksi

Kirkkonummen kunnan Veikkolassa omistaman Eerikinkartanon tulevaisuus on edelleen osin avoinna samalla kun rakennus rapistuu pikkuhiljaa.

Kartanossa on yksi asunto vuokrattuna ja myös juhlatilaa vuokrataan. Viimeisin iso remontti tehtiin yli 20 vuotta sitten.

Rakennuksessa on tänä vuonna tarkoitus korjata vesikatto ja jatkaa pienimuotoisempia remonttitöitä tulevina vuosina. Tällä erää töihin on varattu 120 000 euroa.

Päärakennuksessa tehtiin isohkot korjaustyöt viimeksi 1990-luvun lopulla, jolloin yleisökäyttöä varten kunnostettiin juhlatiloja eteis- ja WC-tiloineen.

Mittava remontti oli esillä viitisen vuotta sitten, mutta siihen ei silloin ryhdytty. Tuolloin arvioitiin remontin hinnaksi noin 1 miljoona euroa.

Ennen kuin kunnostustöissä edetään, pitäisi kunnan ratkaista rakennuksen käyttötarkoitus.

Tällä hetkellä rakennus on rekisteröity rivitaloksi.

Kunnan toimitilapalvelut esittää, että Eerikinkartanon käyttötarkoitus muutetaan kokonaan juhlatilaksi ja rakennus rekisteröidään kokoontumistilaksi.

Samalla yhden asunnon vuokraus irtisanotaan ja itäpäädyn tilat korjataan ja muutetaan osaksi kokoontumis- ja juhlatilakäyttöä tulevina vuosina korjaustöiden ohessa.

Tänä vuonna on kunnan tarkoitus selvittää, miten C.F. ja Maria von Wahlbergin rahaston varoja voidaan käyttää kunnostustöihin.

Eerikinkartano on Kirkkonummen vanhin kartano. Kunnalle se on tullut testamenttilahjoituksena viime vuosisadan alkupuolella, ja niiltä ajoilta on perua myös Wahlbergin rahasto.

Vuodesta 1924 vuoteen 1955 kunta ylläpiti ruotsinkielistä maanviljelyskoulua Eerikinkartanossa.

Kunnan omistuksessa on myös lähellä sijaitseva Navalan kartano, joka on käyttämättömänä. Kunnan aikeissa on myydä kiinteistö.

Kartanoilla on maata yli 300 hehtaaria ja pellot ovat vuokralla.

Osa kartanon maista on tarkoitus kaavoittaa pientaloalueeksi ja kaavoitustyö on aloitettu.

Kirkkonummen toimitilapalvelujen lautakunta pohtii Eerikinkartanon päärakennuksen tulevaisuutta torstaina 21.4.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut