Selvitys: Näin Espoo voisi hyvittää jättimäisen datakeskuksen aiheuttamaa metsäkatoa – "Kompensaatio tarkoittaisi metsän suojelua"

Espoon kaupunki harkitsee kompensoivansa metsäluonnon katoamista, joka on aiheutumassa ison datakeskuksen rakentamisesta Hepokorpeen.

Tuoreen selvityksen mukaan metsäkatoa voitaisiin hyvittää suojelemalla metsää Hynkänlammella Pohjois-Espoossa.

Espoo kertoo kehittävänsä ekologista kompensaatiota ensimmäisten kaupunkien joukossa Suomessa.

Yleiskaavasuunnittelija Joel Jalkasen tekemän selvityksen mukaan Kunnarlassa Pirttimäen kupeessa sijaitseva Hynkänlammen metsäalue sopisi hyvin kompensointi- eli suojelukohteeksi. Toisin kuin Hepokorvessa sijaitseva hoidettu talousmetsä, Hynkänlammen alue on säilynyt paremmin luonnontilassa.

– Kompensaatio tarkoittaisi (Hynkänlammen) metsän suojelua, jolloin se saisi kehittyä edelleen luonnontilaisemmaksi ja monimuotoisuus lisääntyisi, Jalkanen sanoo kaupungin tiedotteessa.

Kompensointi on yksi keino, kun Espoo sovittaa yhteen kasvavan kaupungin ja monimuotoisen luonnon vaatimuksia.

Kaupunki kertoo tekevänsä aktiivista tutkimusyhteistyötä maankäytön ekologisesta kompensoinnista sekä hiilikompensaatiosta.

Tiedotteen mukaan Espoossa on valmisteilla suunnitelma luonnon monimuotoisuuden elpymiseksi ja niin sanotun kokonaisheikentymättömyyden saavuttamiseksi.

– Ekologisen kompensaation periaatteet ja käytännöt ovat vasta muodostumassa. Tämä uusi selvitys rakentaa niitä osaltaan. Se tarjoaa konkreettisen ratkaisun Hepokorvenkallion kaavoituksen myötä rakentamiselle menetettävän alueen hyvittämiseen, sanoo kaupunkiympäristön toimialajohtaja Olli Isotalo tiedotteessa.

Lue myös: Jokaisella itseään kunnioittavalla kunnalla on jo ilmastotavoite, mutta Espoo menee vielä pidemmälle – "Espoon tavoite on hieno", kiittelee Sitran kestävyysratkaisuista vastaava johtaja

Kaupunginhallitus hyväksyi Hepokorvenkallion datakeskuksen asemakaavan viime marraskuussa. Samalla se edellytti, että kaupunkisuunnittelukeskus selvittää metsäluonnon kompensaatiota.

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee uutta kompensaatio selvitystä ensi keskiviikkona.

Sen jälkeen Hynkänlammen alueen mahdollista suojelua valmistelee ympäristö- ja rakennusvalvontakeskus.

Datakeskus on datajätti Microsoftin ja energiayhtiö Fortumin hanke. Sen rakentaminen Hepokorpeen edellyttää lainvoimaisia kaavoja. Asemakaavasta tehty valitus on parhaillaan hallinto-oikeuden käsittelyssä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut