Mitä tapahtuu Espooseen kairatuille 6,4 kilometriä syville rei'ille? – Nyt tuli ehdotus Fortumilta

Espoon Otaniemeen kairattujen syvien lämpökaivojen kohtalo on nyt auki energiayhtiö Fortumin kerrottua, että se irtautuu vaikeuksiin ajautuneesta geotermisestä hankkeesta.

Fortumin mukaan St1:n pilottihankkeena tuottama geoterminen lämpöenergia ei ole osoittautunut taloudellisesti kannattavaksi kaukolämmön lähteeksi.

Useita vuosia viivästynyt hanke näyttääkin nyt tulleensa tiensä päähän.

– Geotermisen laitoksen rakentamisesta solmittiin sopimus yli seitsemän vuotta sitten. Tässä ajassa ei saavutettu kaupallisesti ja teknisesti toimivaa ratkaisua. Energia-ala kehittyy nopeasti, ja muut puhtaat tuotantomuodot ovat ohittaneet kilpailukyvyssä geotermisen tuotannon. Keskitämme resurssimme jatkossa näiden hankkeiden edistämiseen, kommentoi Fortumin Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan johtaja Timo Piispa torstaina.

St1 ei ole halunnut kommentoida hankkeen tulevaisuutta.

Yhtiöstä kerrottiin Länsiväylälle keskiviikkona, että se julkaisee ensi viikolla raportin, jossa otetaan kantaa geotermiseen lämmöntuotantoon.

Moni pohtii nyt, mitä tapahtuu Otaniemeen poratuille syville rei'ille.

Fortumin mukaan yksi vaihtoehto on tutkimustoiminta. Yhtiö kertoi torstaina, että se aikoo yhdessä St1:n kanssa arvioida, voidaanko 6,4 kilometrin syvyisiä lämpökaivoja hyödyntää perustutkimuksessa.

Projektin aikaiset rakennelmat Fortumin tontilla Otaniemessä tullaan joka tapauksessa purkamaan, mikä vapauttaa tilaa muille puhtaan energian ratkaisuille.

Lue myös: Fortum irtautuu Otaniemen 6,4 kilometriä syvistä lämpökaivoista – ei pidä hanketta kannattavana: "Vettä saataisiin maan pinnalle hieman alle kädenlämpöisenä"

Länsiväylä kertoi aiemmin, että Otaniemen geotermisessä projektissa on kokeiltu tuottaa lämpöä myös keskisyvästä, noin kahden kilometrin lämpökaivosta.

Tämäkään vaihtoehto ei ole osoittautunut Fortumin mukaan kannattavaksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut