Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osa pihoista ja parvekkeista täyttyi jätteistä espoolaisella asuinalueella – jätekeräysjärjestelmä ollut rikki jo kuukauden, ja putkesta on löytynyt kaiken maailman esineitä, kuten mattoja ja käsipainoja

Jätehuolto: Osa asukkaista säilyttänyt roskia parvekkeella, kun roska-astiat eivät ole riittäneet.

Suurpellon jätteenkeräysjärjestelmä on väliaikaisesti pois käytöstä tukoksen vuoksi, luki Piilipuuntie 15:n jäteputken luukussa pääsiäisen jälkeen tiistaina.

Suurpellon maanalainen jätteenkeräysjärjestelmä hajosi noin kuukausi sitten, ja alueelle jouduttiin tuomaan pikavauhtia yli sata perinteistä roska-astiaa.

Osassa taloyhtiöitä roska-astiat ovat irvistelleet roskavuorina useana päivänä viikossa, Länsiväylän lukijat kertovat.

Eira Mononen Suurpelto-seurasta kertoo, ettei vastaavanlaajuista koko järjestelmän näin pitkäksi aikaa lamauttanutta rikkoa ole koettu ainakaan vuosikymmeneen.

– Tieto ei saavuttanut kaikkia heti ja jäteastioiden saamisessa meni muutama päivä. On tietenkin ollut aika hässäkkä saada jätteenkeräys toimimaan, kun jäteputki meni rikki. Ei kuitenkaan voi sanoa, ettei jätehuolto olisi toiminut koko Suurpellossa. Oma talo on ollut siisti koko ajan, Mononen kertoo.

Piilipuuntiellä asuva Kati Halmet kertoo, ettei jätehuolto toiminut varsinkaan poikkeustilanteen ensimmäisinä viikkoina.

Perinteiset roskikset ovat kuitenkin täyttyneet osittain myös niihin kuulumattomista tavaroista, kuten hyllyköistä ja muusta sekajätteeseen kuulumattomasta, Halmet kertoo.

Halmetin mukaan jätteiden kierrätys ontuu Suurpellossa myös normaalioloissa. Jäteputkeen koitetaan laittaa liian isoja roskapusseja, ja kun pussi ei mahdu putkeen, jätetään se herkästi putken ulkopuolelle maahan.

– Putkeen mahtuu vain osittain täytetty roskapussi. Tämä on vaatinut itseltäkin opettelua, Halmet kertoo.

Tällaista asiaa ei ratkaista simsalabim.

Tarja Korhonen, Suurpellon Jätehuolto Oy

– Kierrätys ontuu. Täällä on hirveästi rottia.

Länsiväylään yhteyttä ottanut asukas kertoo puolestaan joutuneensa säilyttämään roskia parvekkeellaan.

– Roskikset ovat useamman kerran viikossa niin täynnä, etteivät kannet mahdu kiinni ja roskapusseja jätetään maahan, hän kertoo sähköpostitse Suurpellon puistotieltä.

– Linnut levittävät roskia ympäriinsä. Vielä en ole nähnyt rottaa, mutta eiköhän niitäkin ala ilmestymään nyt kun ilmat lämpenevät ja hajut muhivat nopeammin.

Jäteputki lakkasi toimimasta lähellä jätteenkäsittelylaitosta sijaitsevan maanalaisen putken murruttua ilmeisesti roudan vaikutuksesta, kertoo Suurpellon Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Tarja Korhonen.

Putkirikkoa ei päästy heti korjaamaan, koska maaliskuussa oli vielä pakkasta. Korjaaminen vaati myös joidenkin varaosien tilaamista.

– Tuota vikaa korjatessa on ilmennyt muutamia lisäongelmia, Korhonen kertoo.

Putkenkorjaajat ovat kertoneet, että ongelmien selvittämistä ja korjaamista hankaloittavat putkesta löytyvät "kaiken maailman esineet, kuten matot ja käsipainot", joita ei putkessa kuuluisi olla, Korhonen kertoo.

Putkea on tyhjennetty imuautoilla ja vuotokohtia etsitty kuvausautojen avulla.

Jätehuoltoa on puolestaan pyritty tehostamaan lisäroskiksilla ja lisäämällä tyhjennyskertojen määrää kolmesta neljään viikossa, Korhonen kertoo.

– Tällaista asiaa ei ratkaista simsalabim.

Korhosen mukaan perinteiset roska-astiat ovat saaneet osan ihmisistä tuomaan roskiksiin myös sellaista isoa jätettä, esimerkiksi tuoleja ja kaappeja, joka ei sekajätteeseen kuulu.

– Toivoisin, ettei roskiksiin vietäisi ylimääräisiä nurkista, vaan maltettaisiin viedä ne kierrätykseen. Jos muistettaisiin toimia samoin kuin ennen, ongelmat olisivat pienempiä. Jäteputkeen mahtuu 20 litran jätepussi. Nyt roskiksiin on tuotu 250 litran jätesäkkejä, Korhonen sanoi tiistaina.

Jätteenkeräysjärjestelmä on ollut poissa käytöstä aiemminkin. Toissakesänä jäteputkea jouduttiin korjaamaan, koska sinne oli tungettu muun muassa käsipainoja ja mailan kappaleita, Korhonen kertoo.

– On harmillista, että putki on ollut rikki. Pääosin jäteputki on kuitenkin toiminut hyvin. Tällaisia isoja ongelmia on ollut vain harvoin.

– Järjestelmä on ympäristöystävällinen, koska normaalisti Suurpellossa pyörii vähemmän kumipyöriä roskiksia tyhjentelemässä.

Myös Mononen kertoo olevansa tyytyväinen maanalaiseen jätejärjestelmään.

Hän kertoo joidenkin nurisevan kuitenkin jonkin verran siitä, että putki vetää vain noin 20 litran kokoisia jätesäkkejä.