Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvat: Ari sai nostettua jäiden hautaaman ison huviveneen kolmen päivän urakoinnin päätteeksi Espoossa – "Voittajafiilishän tästä jää"

Espoon Nuottaniemessä satama-altaaseen uponnut huvivene on saatu nostettua veden pinnalle.

Länsiväylä kertoi viime joulukuussa, että altaaseen uponnut iso huvivene herättää huomiota Espoon pursiseuran satamassa. Kyseessä on vanha puuvene, joka on 12,3 metriä pitkä ja painaa 11 tonnia.

Lue lisää: Iso huvialus upposi satamaan Espoossa

Vene ehti olla koko talven upoksissa. Sen nostourakka saatiin päätöksen tämän viikon keskiviikkona.

Vakuutusyhtiön vastuulla oli järjestää veneen nosto. Itse nostotyön suoritti espoolainen Ari Orpana. Hänen mukaansa vene on kärsinyt vakavia vaurioita. Kun kyseessä on puuvene, ei sen toimivuudesta ole enää takeita.

Orpanan mukaan yksi veneen ikkuna oli mennyt rikki, ja vedenpaine oli laittanut kaiken irtaimiston sekaisin.

Puhelimitse tavoitettu Orpana kertoo, että nostotyö kesti kolme päivää.

– Eilen (keskiviikkona) kävin kertaalleen kotona suihkussa. Muutoin olen ollut täällä päivystämässä. Onneksi kotijoukot toivat eväitä, Orpana kertoo.

Mahdolliset ympäristöhaitat eivät ole tarkkaan tiedossa. Orpanan mukaan uppoamishetkellä veneestä on voinut vapautua polttoainetta vesistöön.

Hän kertoo suorittaneensa muun työn ohessa öljyntorjuntaa, joka vaati 14 kappaletta öljypuomeja. Jäähän imeytyneelle öljylle ei ollut mitään tehtävissä.

Orpanan veneen varustukseen kuuluvat esimerkiksi pieni nosturi, generaattorit virtojen ylläpitoon, paineilmakompressori ja hydraulivinssi.

Varsinaisen nostotyön aloitus alkoi veneen pohjasta. Sinne asennettiin sukeltamalla useita ilmapusseja.

Ilmapussien avulla tehdyn nostetyön päätteeksi tarvittiin uppopumppua, jonka teho on 3 000 litraa minuutissa.

Työn eteneminen oli varovaista, jottei vene kärsinyt lisää vaurioita.

Orpanan työskentely keräsi paljon kiinnostuneita niin sanottuja "rannan miehiä", joita piti pyytää pysymään rannassa. Työrauhasta ei tingitty.

Nosto kuitenkin sujui Orpanan mukaan pääosin hyvin. Pientä vastarintaa hän kohtasi pumppauksen edetessä.

– Irtotavara, joka oli kattoa vasten, meinasi vaikeuttaa pumppaamista. Välillä täytyi keskeyttää työ ja suorittaa putsaus. Esimerkiksi irrallisia liinoja sain irrottaa useamman kerran.

Työn tultua päätökseen Orpana painottaa, että kovalla työllä ja kekseliäisyydellä saavutetaan oikea lopputulos.

– Voittajafiilishän tästä jää. Joka kerta, kun urakka päättyy olo on kiitollinen.

Veneen lopullista kohtaloa ei vielä tiedetä. Vene on nyt uppoamispaikan laiturissa, josta se nostetaan edelleen kuivalle maalle.

Edit: 22.4. kello 20.50 kuvien ottajaksi korjattu Ari Orpana.