Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa kuoltiin viime vuonna historiallisen paljon: vastaaviin lukemiin päästiin viimeksi 1940-luvulla – "Kuolleisuuden voisi olettaa kasvavan jatkossakin"

Kuolleiden määrän ja yleisen kuolleisuusluvun kasvu oli Suomessa viime vuonna suurinta yli 35 vuoteen. Kuolleita oli yhteensä 57 659, mikä on 2 171 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kuolleiden määrä ja yleinen kuolleisuusluku ovat olleet vuotta 2021 korkeammalla tasolla viimeksi 1940-luvulla.

– Kuolleisuuden kasvu on tullut erityisesti yli 85-vuotiaiden kuolleisuuden kasvusta. Jos vertaa viime vuotta vuosien 2017–2020 keskimääräiseen kuukausittaiseen kuolleiden määrään, kuolleiden määrät ovat olleet normaalia suurempia toukokuusta lähtien koko loppuvuoden ajan. Marras-joulukuussa kuolleita oli jopa yli 15 prosenttia enemmän kuin vertailuajankohtana eli vuosina 2017–2020 keskimäärin, Tilastokeskuksen yliaktuaari Joni Rantakari kertoo tiedotteessa.

Nuorissa ikäluokissa enemmistö kuolleista oli miehiä. 82-vuotiaissa ja sitä vanhemmissa ikäryhmissä naisia kuoli miehiä enemmän. Tätä selittää naisten suurempi osuus iäkkäimpien joukossa.

– Kuolleiden määrä on kasvanut jo jonkin aikaa, ja merkittävin syy tähän on Suomen ikääntyvä väestörakenne. Suuret ikäluokat vanhenevat. Tämän vuoksi kuolleisuuden voisi olettaa kasvavan jatkossakin, Rantakari sanoo.