Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Betonia syövä kemiallinen reaktio tuo miljoonalaskun Tapiolan uimahalliremontissa – ilmiöön herättiin Suomessa vasta muutama vuosi sitten

Espoon liikuntalautakunta kannattaa Tapiolan uimahallin peruskorjausta ja laajennusta.

Lautakunta käsitteli korjaushanketta torstaina ja päätyi toteamaan, että remontin jälkeen uimahallin on oltava turvallinen sekä sisä- että ulkotiloiltaan koko tavoitellun käyttöiän ajan. Remonttia on lautakunnan mukaan suunniteltava liikunnan ja urheilun tulosyksikön kanssa.

– Uimahallissa on huomioitava kaikki käyttäjät ja esteettömyys, sanoo liikuntalautakunnan puheenjohtaja Leo Heiskanen (sd.) tiedotteessa.

Uimahalli remontointiin 2000-luvun alussa, mutta se jouduttiin sulkemaan 2016 sisäilmaongelmien takia. Uuden remontin kustannuksiksi on arvioitu 42–46 miljoonaa euroa, mutta hankkeen virkamiesvalmistelijat varoittavat, että summa voi vielä kasvaa.

Rakennusalan kuluja on tällä hetkellä vaikea arvioida materiaalipulan ja nousevan inflaation takia.

Kova kustannusarvio on herättänyt arvostelua osassa espoolaisia.

Kustannuksia nostaa se, että uimahallin tilat on korjattava monin paikoin perustuksia myöten.

Kuntotutkimuksissa on paljastunut, että hallin perustus- ja alapohjarakenteissa on pitkälle kehittynyt alkalikivireaktio, joka ei ole korjattavissa.

Pääallastilan alapohjarakenteet, kellaritilat, perustukset ja allasrakenteet on purettava ja rakennettava uudelleen.

Myös puku-pesuhuonesiiven perustuksissa on alkalikivivaurio. Tilojen matalan kerroskorkeuden takia puku- ja pesuhuonesiipeen ei ole mahdollista asentaa toimivaa ilmanvaihtotekniikka. Tästä syystä siipiosakin aiotaan purkaa ja puku- ja pesutilat rakentaa kahteen kerrokseen.

Muitakin muutoksia on suunnitteilla. Esimerkiksi katsomon alle on tulossa uusi poreallas kahden pienen porealtaan tilalle.

Ulkona olevat kahluuallas ja ulkohyppyallas sekä katsomon rakenteet ovat niin ikään erittäin huonossa kunnossa, ja ne on määrä rakennetaan uudelleen.

Virkamiesvalmistelussa remonttia on perusteltu sillä, että Tapiolan alueella ei ole muita uimahalleja ja halli on oleellinen osa Tapiolan keskustaa. Remontissa hallin kaupunkikuvalliset, rakennustaiteelliset ja arkkitehtoniset arvot halutaan säilyttää.

Alustavan aikataulun mukaan Tapiolan uimahalli voisi avautua remontin jälkeen loppuvuodesta 2025.

– Halli on ollut pitkään suljettuna ja tärkeintä on, että se saadaan takaisin asukkaiden käyttöön, sanoo liikuntajohtaja Martti Merra tiedotteessa.

Aarne Ervin suunnittelema uimahalli valmistui alun perin 1965. Halli on suojeltu asemakaavassa rakennustaiteellisesti arvokkaana rakennuksena.