Bussikuljettaja kertoo karusta asennemuutoksesta: Lipulliset matkustajatkin suuttuvat, jos pummaajilta vaaditaan lippua – "Näin ei ollut vielä 10 vuotta sitten"

Bussien kaahailu, matkustajien kaatumiset sekä liputtomat matkustajat ovat puhuttaneet viime aikoina joukkoliikenteessä. Osa matkustajista kokee, ettei bussinkuljettaja katso kännykän ruudulta näytettyä matkalippua kovinkaan tarkasti.

Nyt asiaa kommentoi Länsiväylän sisarlehteen Helsingin Uutisiin yhteyttä ottanut bussikuski.

– Korona-aikana matkustajien röyhkeys on kasvanut huomattavasti, kuljettaja kertoo.

– Tämä näkyy liputta matkustavien suurempana prosentuaalisena määränä verrattuna aikaan ennen koronaa. Nuoret tulevat kyytiin näyttämällä feikkilippua, ja jos asiaan puuttuu, saa vastauksena haistattelua ja jopa kovaa uhkailua.

Kuljettajan mukaan myöskään muut matkustajat eivät puutu tilanteisiin, joissa kuskia uhataan.

Lue myös: Matkalippuväärennösten määrä räjähti, ja tällaisella "lipulla" HSL:n kuskeja nyt höynäytetään – mahdotonta erottaa aidosta vilkaisemalla

Viime syyskuussa uutisoitiin nuorten suosimasta feikkisovelluksesta, joka näyttää aidolta matkalipulta. Tuolloin HSL:ltä todettiin, että bussinkuljettajien on käytännössä mahdotonta erottaa taiten tehtyä valelippua aidosta.

Bussikuski haluaa pysyä nimettömänä työn vaarallisuuden takia.

– Muutama viikko sitten tarkastin kaikkien matkustajien liput. Koska osa käveli sisään näyttämättä mitään lippua, enkä enää tiennyt kenellä on lippu, tyhjensin koko bussin ja katsoin kaikkien liput uudelleen. Ketkä olivat tästä eniten närkästyneitä? Lipulliset matkustajat! kuljettaja ihmettelee.

Hänen mukaansa tämä selittää myös, miksi matkalippuja ei syynätä tarkemmin. Asenneilmasto on muuttunut ja jos kuski poistaa pummin, hän saa vain muiden ihmisten vihat niskoilleen.

– Näin ei ollut vielä 10 vuotta sitten. En voi kuin todeta, että sekä liputtomat että lipulliset ovat tyytyväisiä silloin, jos lippuja ei katsota.

Kuljettajan mielestä pummilla matkustaminen osoittaa, ettei kyytiä arvosta eikä sitä myöskään tarvitse.

– Valitettavasti tilanne on kuitenkin se, että kuljettaja pääsee sekä fyysisesti että henkisesti helpommalla, kun lippuja ei katsota.

Osa liputtomista on kuskin mukaan päättänyt, että nousee bussiin, jäi kiinni tai ei.

– Hän tulee kyytiin viimeistään uhkailemalla.

Äskettäin somessa kiersi haaste, jonka ideana oli testata pääseekö bussiin esimerkiksi koiranpennun kuvalla.

– Koiranpennun kuvalla kyytiin tuleminen voi olla jonkun mielestä hauska vitsi, mutta itse en ainakaan haluaisi näyttää yhdellekään töissä olevalle, veroja maksavalle ihmiselle olevani kykenevä vahingoittamaan häntä henkisesti tai jopa fyysisesti, paukauttaa kuski.

Koiranpentuhaasteeseen ei tiettävästi liittynyt kuitenkaan minkäänlaista uhkaamista.

– Kuljettajana haluaisin enemmän vartiointia busseihin, mutta meitä ei kuunnella.

Kuskin mielestä suhtautuminen on pielessä myös HSL:n puolelta. Hän väittää kuulleensa HSL:n edustajan suusta lauseen, että "kuljettajien tehtävänä ei ole katsoa lippuja, vaan olla katsovinaan".

HSL:stä kerrotaan, että vuonna 2021 kaikista matkalipuntarkastuksista 15 prosenttia kohdistui bussilinjoille. Runkolinjojen tarkastukset muodostivat tästä määrästä 50 prosenttia. Runkobussien kyytiin voi nousta keskiovista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut