Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huikea sotahistoriaa tarjoava kohde kunnostetaan Virossa – kertoo ajasta, jolloin nouseva Venäjä lopetti mahdillaan Ruotsin suurvaltakauden

Tallinnan naapurikunnan Viimsin kunnanvaltuusto on myöntänyt Viron merimuseolle luvan entisöidän Tallinnan edustalla sijaitsevan Naissaaren historiallisen rautatien sekä kunnostaa rautatiehen liittyviin rakennuksiin tilat museolle ja uudelle Nargen Nord -vierailukeskukselle.

Naissaaren rautatie on osa Pietari Suuren merilinnoitusta, kuten myös museona toimiva Lentosataman vesitasohalli, joka aikanaan rakennettiin Venäjän keisari Nikolai II:n käskystä.

Pietari Suuri tunnetaan tsaarina, joka nosti Venäjän kukoistukseen ja lopetti Ruotsin suurvalta-ajan lyömällä karoliiniarmeijan Pultavassa, nykyisen Ukrainan alueella.

– Viron merimuseon suunnitelma tarjoaa kunnianhimoisen ja arvokkaan mahdollisuuden sotahistorian säilyttämiseen. Lentosataman merimuseon perustamisen myötä Viron merimuseolla on kokemusta sotahistoriallisten kohteiden entisöinnistä ja muokkaamisesta houkutteleviksi matkailukohteiksi.

– Uusi hanke yhdistää Naissaaren ja Lentosataman täydelliseksi kokonaisuudeksi ja uskon, että Nargen Nord -vierailukeskusta arvostavat sekä paikalliset asukkaat että matkailijat, Viimsin kunnan edustaja Nikolai Bentsler sanoo.

Viron merimuseon suunnitteleman entisöintihankkeen myötä Naissaarella kunnostetaan kahdessa vaiheessa rautatie, jota pitkin pääsee jatkossa matkustamaan saaren pohjois- ja eteläosan välillä, entinen upseerikasino, rannikkopatteri 10A ja varikkorakennus.

Kyseessä on vähintään neljän miljoonaan euron investoinnista ja hankkeen pitäisi valmistua vuoteen 2026 mennessä. Rahoitusta projektille on tarkoitus hakea Euroopan unionin rakennerahastosta.

Myös saarelaiset ovat innoissaan projektista, jonka myötä Naissaari astuu 2020-luvulle.

– Tähän asti olemme esitelleet saarella rappeutuvaa sotilaallista perintöä. Nyt Viron merimuseon investoinnin myötä monet sotahistorian kannalta tärkeät rakennukset säästetään tuholta ja perinnöstä tehdään nykyaikainen museo. Lisäksi kunnostetusta kapearaiteisesta rautatiestä tulee harvinainen nähtävyys koko Euroopan mittakaavassa, mutta myös saaren asukkaiden päivittäinen kulkuväline, Naissaaren vanhin Toomas Luhaäär kertoo.

Viime vuosina pääasiallinen laivaliikenne Naissaarelle on kulkenut Lentosataman sataman kautta.

– Tavoitteenamme on palauttaa Lentosataman ja Naissaaren historiallinen yhteys, sillä ennen ensimmäistä maailmansotaa Tallinnanlahdella sijaitsevat sotilaskohteet olivat osa merilinnoitusta. Tulevaisuudessa vierailija voi Naissaaren satamassa nousta junan kyytiin ja tutustua saaren historiaan ja entisöityihin rakennuksiin, Viron merimuseon johtaja Urmas Dresen sanoo.

Asiasta kertoi aiemmin Tallinna24.