Kesä–elokuun aikana Länsi-Uudellamaalla mökkivuokrauksella voi tienata tuhansia. Lohjan seudulla kysyntää mökeille olisi ympäri vuoden.
Uudellamaalla on noin 45 000 vapaa-ajan asuntoa, joista Lohjalla on noin 8 500 ja Raaseporissa noin 6 600 mökkiä.
– Näistä kaupallisessa käytössä eli vuokrattavana on ehkä 100–300 mökkiä, toteaa espoolainen juristi ja lohjalainen vapaa-ajan asukas Markku Aho.
Ahon perheen mökki Lohjan Jantoniemessä laitettiin kokeilumielessä vuokralle pari vuotta sitten, kun todettiin sen olevan turhan vähäisellä käytöllä.
– Kysyntä todella yllätti. Sitä on ollut runsaasti aina viikonlopuista kokonaisiin viikkoihin. Osa olisi halunnut vuokrata kohteen useammaksi kuukaudeksi. Mökkiä saatetaan kysellä myös tilapäisasunnoksi kodin putkiremontin ajaksi.
– Kesää myydään nyt. Kuluvan vuoden tammikuussa varattiin jo juhannus.
Saman ovat todenneet Ahon tuttavat, jotka kohteitaan Lohjan seudulla vuokraavat.
– Hyväkuntoisista, omarantaista ja nykyajan mukavuuksilla varustetuista mökeistä vuosivuokratulot voivat olla yli 30 000 euroa, Aho sanoo.
Paljua kysytään paljon.
Markku Aho
Nykyajan mukavuuksilla Aho viittaa sisälle tulevaan veteen, suihkuun ja saunaan. Valteiksi luetaan sisä-wc, oma ranta ja mahdollisuus päästä vesille, vaikka soutaen, sekä lupa tuoda lemmikki mukana.
– Paljua kysytään paljon, ja etätyömahdollisuutta, Aho sanoo.
Moni mökki on Lohjankin alueella hyvin vähäisellä käytöllä, mutta kynnys vuokraamiseen on korkea. Syitä Aho listaa useita: iäkkäät omistajat, muuttuneet elämäntilanteet, perikunnan ei-yhteneväinen näkemys kohteen käytöstä ja vastuiden jakautumisesta, tunnesiteet, omistajan asuminen kaukana, vuokraustoiminnan työllistävyys sekä pelko ilkivallasta ja mahdollisesta omaisuuden arvon laskusta.
Markku Aho otti yhteyttä lohjalaisiin kiinteistövälittäjiin kuullakseen heidän näkemyksiään. Viesti oli, että kysyntää vuokrattaville vapaa-ajankohteille kyllä olisi, mutta vuokrattavaa ei juurikaan.
– Näiden yhteydenottojen avulla löytyi Elina Anttila ja hänen ystävänsä Meri-Tuuli Rauttola. Olin yhteydessä myös Luksiaan ja heidän suosituksistaan löytyi matkailualan opinnoistaan valmistuva Niina Niiranen, jolla on aiempaa kokemusta vastaavasta sekä Turkista että Suomesta.
Nelikko on parhaillaan käynnistämässä Mokkipalvelusuomi.fi-yritystä, joka tarjoaa mökinomistajille avaimet käteen -periaatteella vuokravälityspalvelua.
– Käytännössä vuokrakohteen omistajan ei tarvitse muuta kuin tehdä sopimukset ja niidenkin allekirjoittaminen on mahdollista sähköisesti etänä, Aho sanoo.
– Vaikka palvelu käytännössä kattaa kaiken, kohteen vakuuttaminen asianmukaisesti on vuokranantajan tehtävä, hän täsmentää.
Elina Anttilan ja Meri-Tuuli Rauttolan rooli on muun muassa kohteiden hankinta ja markkinointi vuokramökkejä välittävillä sivustoilla sekä erilaisissa sosiaalisen median kanavissa, siivous- ja ylläpito, lopputarkastukset sekä avainten luovutus. Vihdissä asuvan Niirasen työkenttä sijoittuu Vihdin ympäristöön, mutta hän toimii myös koordinaattorina eli hankkii kohteisiin tarvittavat korjaus- ja huoltotyöt alihankkijoina toimivilta yrityksiltä.
Omistajan on mahdollista käyttää mökkiään myös itse, vaikka hänellä on sopimus vuokravälittäjän kanssa.
Vuokranantajalle koituvat kustannukset riippuvat kohteen kysynnästä ja vuokrauksesta.
– Välityspalkkio on prosentuaalinen osuus vuokratuloista. Jos kohdetta ei vuokrata, ei vuokranantajalle tule kulujakaan, Aho sanoo.
Tämä juttu on julkaistu aiemmin Länsi-Uusimaa-lehdessä.
Lisätietoa mokkipalvelusuomi@gmail.com