Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Entinen it-ammattilainen Riina on tarjonnut apua jo 20 000 äidille ympäri Suomen – "Kivut ja säryt ovat helpottuneet ja seksielämä sekä elämänlaatu parantuneet"

It-alan ammattilainen Riina Laaksonen sai äitiyslomalla ollessaan yritysidean. Rakas harrastus vaihtui startup-yrittäjyyteen.

Monet äidit saattavat kokea stressiä synnytyksen jälkeisestä palautumisestaan.

Sosiaalisen median paineet ja jatkuva esilläolo eri kanavissa voi lisätä suorittamisen painetta.

Riina Laaksosella oli äitiysliikuntaan perehtymiseen omat syynsä; raskauksista johtuva vatsalihasten erkauma vain paheni, vaikka hän kuinka harjoitteli.

Vielä tuolloin erkaumasta ja äitiysliikunnan erityistarpeista ei juurikaan puhuttu.

Laaksonen tarttui toimeen ja perusti yrityksensä 2014. Jo seuraavana vuonna alkoi ensimmäinen äitiysliikunnan sähköpostikurssi.

Viimeiset vuodet yritys on keskittynyt verkkovalmennukseen, jota on hyödyntänyt jo yli 20 000 äitiä ympäri Suomen. Tarkoituksena on edistää äitien fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia sekä elämänlaatua.

Äitinä on myös tärkeä roolimalli lapselle.

– Olemme tutkineet eri yliopistojen kanssa kehittämiemme valmennusten vaikutuksia ja tulokset ovat loistavia. Kaikki osallistujat oppivat aktivoimaan syviä keskivartalon sekä lantionpohjan lihaksia. Kivut ja säryt ovat helpottuneet, seksielämä sekä elämänlaatu parantuneet, Laaksonen summaa.

Äideille suunnatut valmennukset on suunniteltu erityisesti vauva-arkeen. Harjoitteet eivät vaadi aikaa kuin 10 minuuttia päivässä, mutta säännöllisyys takaa tulokset. Verkon kautta valmennuksiin voi osallistua missä ja milloin tahansa. Samalla yhteisöstä saa vertaistukea.

Riina Laaksosen tavoitteena on, että tärkeä tieto turvallisesta ja hyvää tekevästä liikkumisesta olisi kaikkien äitien saatavilla.

– Hyvinvointi kuuluu kaikille, myös äideille. Äitinä on myös tärkeä roolimalli lapselle, jolloin liikunnasta tulee tärkeä osa koko perheen arkea ja hyvinvointia. Olemmekin saaneet paljon hyvää palautetta kannustavasta, positiivisesta sävystämme valmennuksissamme.

Fysioterapeutti ja PhysioPilates -ohjaaja Elina Vähäaho on Kirppanat -nimisen liikuntayrityksen vetäjä ja äitiysliikunnan puolestapuhuja. Kirppanoilla on laaja tuntivalikoima odottaville ja synnyttäneille äideille suunnattua liikuntaa, kuten pilatesta, barrea ja vauvajumppaa.

– Kaikki lähti aikanaan siitä, kun tein raskaana olevien ja synnyttäneiden liikunnasta opinnäytetyön eräälle liikunta-alan yritykselle. Odottavien ja synnyttäneiden liikunta kiinnosti erityisesti siksi, ettei aiheesta ollut meidän fysioterapiaopinnoissa juuri opetusta, Vähäaho muistelee.

Hän tutustui Kirppanoihin, jonka yrittäjä oli muuttamassa muualle ja myi yrityksensä Vähäaholle ja hänen opiskelukaverilleen.

– Vuodesta 2005 olemme järjestäneet erilaisia liikuntaryhmiä odottaville, synnyttäneille ja lapsiperheille eri puolella pääkaupunkiseutua.

– Salituntien lisäksi meillä on tarjolla myös videopaketteja kotiharjoitteluun, kuten PhysioPilatesta odottaville ja synnyttäneille. Näille tunneille voi siis osallistua mistäpäin maailmaa tahansa.

Kirppanoiden toiminnan keskiössä on liikunnan ilo, liikuntataustaa ei tarvitse olla. Vähäaho toivoo, että ryhmästä saisi terveysvaikutusten ja hyvän olon lisäksi myös mahdollisuuden tavata muita samassa elämäntilanteessa olevia.

Heidillä on hyviä kokemuksia äitiysajan liikunnasta:

– Kävin BabyPilateksessa vauvan ollessa 2–4 kuukautta. Koko kroppa oli jumissa yöimetyksistä ja tunneilla tehtiin liikkeitä, jotka avasivat ihanasti jumeja. Lähdin aina tunneilta kotiin mieli rauhallisena. Pilateksen lisäksi käyn vauvan kanssa pitkillä vaunukävelyillä ja viikoittain pelaamassa tennistä. Koen, että säännöllinen liikunta tekee hyvää mielelle ja kehokin palautuu paremmin raskaudesta, Heidi sanoo.