Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eivät allekirjoita – Espoon perussuomalaisten mielestä rasismin vastainen sitoumus voi rajoittaa sananvapautta

Perussuomalaisten valtuustoryhmän jäsenet eivät aio allekirjoittaa rasismin vastaista sitoumusta, joka on tänään esillä Espoon kaupunginvaltuustossa.

Rasismin vastainen sitoumus nivoutuu viime syksynä kaupunginvaltuuston hyväksymään Espoo-tarinaan, jossa korostetaan, että jokainen Espoossa asuva on espoolainen ja rasismiin on nollatoleranssi. Vastaava asia on ollut esillä Helsingissä.

Perussuomalaisten ryhmä pitää Rasismin vastaisen sitoumuksen tuomista valtuutettujen allekirjoitettavaksi erikoisena menettelytapana. Rasismin vastaisen sitoumuksen valmisteli Espoossa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta, ja sen allekirjoittaminen on valtuutetuille vapaaehtoista.

Perussuomalaiset eivät allekirjoita rasismin vastaista sitoumusta, koska heidän mukaansa sen perustana on antirasistinen ideologia, jossa ihmistä ei nähdä ensisijaisesti yksilönä.

– Näemme myös, että kaikenlaista syrjintää tulee vastustaa tasapuolisesti. Rasismin vastaista sitoumusta saatetaan myös käyttää sananvapauden kaventamiseksi valtuustossa, mikä vaarantaa esimerkiksi asiallisen maahanmuuttokeskustelun, perussuomalaisten tiedotteessa todetaan. Perussuomalaiset muistuttavat, että meillä on jo perustuslaki, joka sitoo meidät toistemme tasavertaiseen kohteluun.

Perussuomalaisten tiedotteen mukaan antirasismi on Yhdysvaltojen vasemmiston retoriikkaa, jossa ihmisen asema määritellään etnisyyden, sukupuolen ja muiden vastaavien ominaisuuksien perusteella. Antirasismilla on yhtymäkohtia kriittiseen rotuteoriaan, jonka mukaan vain valkoiset ihmiset voivat olla rasisteja ja vain tummaihoiset voivat olla rasismin kohteita.

Perussuomalaiset esittävät valtuuston kokouksessa, että rasismin vastainen sitoumus palautetaan valmisteltavaksi. Ryhmän mielestä siitä pitäisi muokata yleinen tasavertaisen kohtelun sitoumus, jonka allekirjoittaisivat vain puolueiden ryhmänjohtajat.