Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matti Vanhanen tarkensi kantaansa Ahvenanmaahan – "En ole esittämässä erityisasemaan mitään muutoksia"

Eduskunnan puhemies ja yli 30 vuotta sitten Uudenmaan kansanedustajana aloittanut Matti Vanhanen (kesk.) käy maakunnan kunnissa ikään kuin jäähyväiskiertueella.

Maanantaina oli vuorossa Kirkkonummi, ja kunta oli järjestänyt ohjelmaa koko päiväksi. Päivän päätteeksi Vanhasella oli Keskustan keskustelutilaisuus kirjastossa.

− Uusi pääkirjasto oli jo yksi syy tulla Kirkkonummelle. Halusin ehdottomasti nähdä Fyyrin, sanoin Vanhanen Wohlsin kartanomiljöössä päivällä.

Vanhanen nousi uutisotsikoihin maanantaina sen jälkeen, kun kerrottiin, että hän oli ottanut kantaa sunnuntaina Lahdessa Ahvenanmaan demilitarisointiin.

Vanhanen totesi Etelä-Suomen Sanomien mukaan, että olisi käytännöllistä, jos Ahvenanmaalla olisi suomalaisia sotilaita ja tukikohta, koska Suomi vastaa saarimaakunnan puolustuksesta.

Vanhanen tähdensi sanomisiaan maanantaina.

− En ole esittämässä Ahvenanmaan erityisasemaan mitään muutoksia. Asia on täysin ahvenanmaalaisten omissa käsissä ja he itse voivat ehdottaa, jos haluavat muutosta.

− Menen kesäkuussa Ahvenanmaalle. Jospa he silloin ehdottaisivat, mutta tuskin, totesi Vanhanen Kirkkonummella.

Vanhanen on Suomen kokeneimpia poliitikkoja. Jo toissa vuonna hän ilmoitti, ettei pyri enää mihinkään muualle politiikassa kuin Nurmijärven valtuustoon.

Nurmijärveläisenä ja kehyskuntien puolestapuhujana hänet muistetaan.

Nurmijärveä ja Kirkkonummea pidetään hyvin samanlaisina kuntina. Kolme taajamaa, asukasluku aika lähellä toisiaan ja kova kasvu takana vuosikymmeniä.

Vanhasen kehyskuntasympatioista jäi elämää Nurmijärvi-ilmiö ja puutarhakaupungit. Termi täyttää 20 vuotta.

− En tosin itse keksinyt Nurmijärvi-ilmiö -termiä. Se on muistaakseni jonkun aluemaantieteilijän.

Vanhanen uskoo edelleen ilmiön voimaan, vaikka välillä on puhuttu paljon kaupungistumisesta ja taajaan asumisesta.

− On edelleen ihmisiä, jotka haluavat asua väljästi. Puutarhakaupungissa on taajamia ja palvelut, ympärillä maaseutua niille, jotka siellä mielellään asuvat.

Koronaepidemia ja etätyö ovat Vanhasen mielestä tuoneet aivan uuden nosteen kehyskunta-asumiseen.

− Etätyön ja lähityön yhdistelmä on noussut nopeasti normaaliksi käytännöksi. Sitä paitsi väljästi maaseudulla asuen etätyötilatkin ovat helpommin järjestettävissä kuin pienissä asunnoissa.

Vanhasen maanantain ohjelma alkoi Veikkolasta Delipapin-tuotantolaitoksilta ja jatkui Säästöpankkisäätiön vieraaksi Wohlsin kartanoon.

Wohlsin rakennukset on huolella entisöity. Siksi hartiapankkirakentajana ja nikkaroitsijana tunnetulle Vanhaselle haluttiin näyttää kartanokohdetta.

Nuorison tapaaminen oli järjestetty Porkkalan lukioon.

− On mielenkiintoista kuulla, millaisia tuntoja Ukrainan-sota lukiolaisissa herättää.