Nuoret käyttävät sosiaalisen median palveluista eniten viestintäpalvelu WhatsAppia. Seuraavaksi suosituimpia palveluja ovat YouTube, kuvapalvelu Instagram ja Spotify ja Snapchat. TikTok on kuudenneksi suosituin ja Facebook seitsemänneksi suosituin palvelu. Vielä vuonna 2016 vastaajista 81 prosenttia käytti Facebookia, nyt lukema on 46 prosenttia.
Tiedot perustuvat Some ja nuoret 2022 -kyselyyn, joka on koko maan kattava, verkkokyselyyn perustuva 13-29–vuotiaille suunnattu katsaus nuorten sosiaalisen median käytöstä. Kyselyyn vastasi 2653 nuorta.
Tutkimuksen tuottivat yhteistyössä sosiaaliseen mediaan erikoistunut Ebrand Group Oy ja Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut.
Kysely on tehty aikaisemmin vuosina 2013, 2015, 2016 ja 2019.
Nuoret keskustelevat sosiaalisessa mediassa mieluiten yksityiskeskusteluissa. Nuorista jopa 97 prosenttia käyttää sosiaalisen median palveluita älypuhelimella.
Lähes 34 prosenttia vastaajista on kohdannut jonkinasteista kiusaamista sosiaalisen median palveluissa. Kasvua vuoden 2019 vastauksista on valitettavasti noin 10 prosenttiyksikköä. Vuoden 2016 vastauksiin kasvua on peräti 20 prosenttia.
Uutena alakategoriana kysyttiin eristämisestämisesta, ignooraamisesta ja seksuaalisesta- tai muusta häirinnästä. Jopa 72 prosenttia vastaajista onkin havinnut jonkinlaista eristämistä somessa. Seksuaalista- tai muuta häirintää ja epätoivottua käytöstä on todistanut 74 prosenttia vastaajista.