Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkomaalaistaustaiset työntekijät kokevat syrjintää vuosi vuodelta enemmän

Ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden syrjintäkokemukset ovat olleet viime vuosina kasvussa, kertoo työsuojeluviranomaisten tuore raportti Yhdenvertaisuuden ja syrjinnän kiellon valvonta työelämässä vuonna 2021.

Työsuojeluviranomainen valvoo syrjinnän kieltoa ja yhdenvertaisuutta työelämässä sekä syrjintää kokeneiden pyynnöstä että viranomaisaloitteisesti.

Vuoden 2021 aikana työsuojeluviranomainen sai noin 570 työsyrjintään liittyvää yhteydenottoa. Useimmiten kyse oli siitä, että yhteydenottaja kysyi neuvoja asian käsittelyyn työpaikalla tai halusi keskustella siitä, onko hänen tapauksessaan kyse syrjinnästä vai ei.

Yhteydenottojen määrä on ollut kasvussa vuosina 2020 ja 2021 suhteessa aikaisempiin vuosiin.

Yhteydenotot johtivat 210 valvontapyyntöön, joiden perusteella tehtiin 134 tarkastusta. Tarkastuksissa valvottiin yksittäisen työntekijän tai työnhakijan kokemaa syrjintää. 46 tarkastuksessa katsottiin, että työnantaja oli toiminut syrjinnän kiellon vastaisesti.

Havaittu syrjintä liittyi useimmiten terveydentilaan (noin 53 prosenttia tarkastuksista), muuhun henkilöön liittyvään syyhyn (noin 35 prosenttia) tai alkuperään, kansallisuuteen tai kieleen (noin 21 prosenttia). Vammaisuuteen, uskontoon, perhesuhteisiin tai seksuaalisuuteen suhtautumiseen liittyviä syrjintätapauksia tulee edelleen vain harvoin työsuojeluviranomaisen tietoon.

Vuonna 2021 tehdyissä tarkastuksissa syrjivä kohtelu liittyi palvelussuhteen päättämiseen noin 44 prosentissa tarkastuksista. Syrjintää palvelussuhteen aikana arvioitiin noin 43 prosentissa tehdyistä tarkastuksista. Tarkastuksista noin 15 prosenttia koski työhönottoa.

Viranomaisaloitteisesti yhdenvertaisuutta ja syrjinnän kieltoa valvottiin 729 työsuojelutarkastuksella. Valvonta kohdistui ulkomaalaisten työntekijöiden syrjintään palkanmaksussa ja muissa työsuhteen vähimmäisehdoissa, työnantajan velvollisuuteen edistää yhdenvertaisuutta sekä syrjiviin työpaikkailmoituksiin.

Ulkomaisen työvoiman käyttöön liittyvää syrjintää valvottiin noin 640 tarkastuksella. Näistä 73:lla (noin 11 prosenttia tarkastuksista) havaittiin syrjintää palkanmaksussa tai muissa vähimmäisehdoissa alkuperän, kielen tai kansalaisuuden perusteella.