Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo yllätti: Kolmen terveysaseman hoitojonot sulivat

Kiireettömään hoitoon pääsee keskimäärin kolmessa päivässä. Syksyllä jonottomuuteen tähtäävä toimintatapa laajenee Espoossa.

Mietin, että saadaanko aikaa ollenkaan, mutta saatiin ihan hyvin, kertovat Kalajärven terveysasemalla asioineet Kaija ja Juhani Kärnä.

Terveysasemien jonot ovat olleet Espoossa Suomen suurten kaupunkien pisimmät.

Nyt kaupunki on onnistunut hoitojonojen purkamisessa kolmella terveysasemallaan, Kilossa, Isossa Omenassa ja Kalajärvellä.

Kalajärven terveysasemalla uusi jonottomuuteen tähtäävä toimintatapa otettiin käyttöön maaliskuun puolessa välissä.

Kiireettömään hoitoon on sen jälkeen päässyt keskimäärin kolmessa päivässä.

Perusterveydenhuollon tehostamisesta, siihen käytettävistä resursseista ja hoitohenkilöstön riittävyydestä käydään parhaillaan vilkasta keskustelua koko Suomessa.

Yritämme saada asioita maaliin ja hoitaa niitä paljon myös etänä.

Jaana Luomala, osastonhoitaja, Kalajärven terveysasema

Tänään Kalajärven terveysasemalla työskentelee neljä lääkäriä ja kuusi hoitajaa, joista puolet löytyy tiimihuoneesta.

Tiimimalliksi kutsuttu uusi toimintatapa perustuu hoitajien ja lääkärien yhteistyöhön asiakaspuhelurumbaa hoidettaessa. Lääkäri tai useampi on aina tiimihuoneessa paikalla.

Terveysasemille puhelimitse yhteyttä ottavien potilaiden hoito on sitouduttu aloittamaan välittömästi.

– Nyt konsultoin heti lääkäriä. Se nopeuttaa asian hoitamista, kertoo Kalajärven terveysaseman vastuuhoitaja Sari Apunen.

Toimintatapaan kuuluu myös se, että asiakas kutsutaan paikalle vain silloin kun se on välttämätöntä.

– Yritämme saada asioita maaliin ja hoitaa niitä paljon myös etänä. Tärkeintä kuitenkin on, että asiakas saa sen palvelun. Jos asia ei hoidu puhelimessa, hän saa vastaanottoajan, jatkaa Kalajärven terveysaseman osastonhoitaja Jaana Luomala.

Espoon terveysasemilta jonoon jäävät soittopyynnöt ovat olleet ajoittain mittavat. Apulaisoikeuskansleri antoi Espoolle huomautuksen puhelujonojen poistamisesta, kun takaisinsoittopyyntöjä oli nollattu terveyspalvelujen puhelinjärjestelmästä vuonna 2020.

Vastuuhoitaja Sari Apunen kertoo pitävänsä huolta siitä, että päivän työsuunnitelmaa muutetaan, jos puheluita alkaa jäädä Kalajärvellä liikaa jonoon.

– Aamulla ennustan tulevien puheluiden määrän ja tarkistamme tilanteen kolme kertaa päivässä. Jos tilanne alkaa ruuhkautua, mietimme työnjakoa, Apunen kertoo.

Aiemmin hoitajat alkoivat etsiä kiireettömässä asiassa soittavalle aikaa varauskirjasta. Monesti varauskirjat olivat niin täynnä, ettei aikaa pystytty antamaan lainkaan.

– Nyt potilas saa heti tiedon, miten hänen asiaa lähdetään edistämään. Läsnävastaanotot ovat aiempaa suunnitellumpia, labrat on tehty ja verenpaineet mitattu, kuvailee Pohjois-Espoon hallinnollinen apulaisylilääkäri Laura Piirainen.

Koronapandemian hellitettyä kiireettömän hoidon kysyntä on lähtenyt terveysasemilla kasvuun.

– Ihmiset ovat jättäneet (koronapandemian vuoksi) hakeutumatta terveysasemalle. Määräaikaiskontrollit eivät ole toteutuneet eikä luomia ole tultu näyttämään. Muutos (toimintatavassa) tulee hyvään saumaan, kun kysyntä tulee nyt kasvamaan.