Espoonlahden uusi aluekirjasto Lippulaivassa herättää mielipiteitä. Kirjasto sijaitsee kauppakeskuksen kolmannessa kerroksessa.
Viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari harmitteli äskettäin Twitterissä, että hänen lapsensa ei saanut kirjastossa lukurauhaa.
Korpisaari vertasi kirjaston menoa Hoplopiin.
– Ei siellä ollut lainkaan hiljaista lukemiseen tarkoitettuja tiloja. Keittiössä kuulemma voisi olla hiljaista, Korpisaari twiittasi.
Korpisaari pohti, että kirjastojen perustehtävien pitäisi säilyä, vaikka niihin onkin tuotu uusia palveluita.
Esimerkiksi Kajuutta-kokoustilassa on rauhallisempaa lukea.
Espoon kirjastojen entinen kirjastopalveluiden aluejohtaja ja nykyinen projektipäällikkö Jaana Tyrni sanoo, ettei halua ottaa kantaa yksittäisen kirjastokäyttäjän kokemukseen.
Tyrni muistuttaa kuitenkin, että uudessa kirjastossa akustiikkaan on panostettu.
– Kirjastossa on lattiapohjana matto lattiassa, joka jo yksinään tehostaa äänenvaimennusta. Lisäapuna toimivat kattoon asennetut akustiikkalevyt. Myös runsas puun käyttö sisustuksessa auttaa.
Lippulaivan kirjastoa suunnitellessa on huomioitu kävijöiden toiveita. Esimerkiksi lukupaikkoja on tehty hyllyjen väliin. Niissä on Tyrnin mukaan rauhallista lukea.
Tyrni tiedostaa, että perinteisiä lukusalia arvostavia kävijöitä riittää heitäkin.
– Vaikka meillä ei perinteistä salia ole, esimerkiksi Kajuutta-kokoustilassa on rauhallisempaa lukea. Lähin lukusali löytyy Isosta Omenasta, Tyrni kertoo.
Kirjastojen meluisuudesta on käyty Espoossa keskustelua aiemminkin. Muutama vuosi sitten Länsiväylä kertoi opiskelijoista, jotka harmittelivat, ettei kaupungista tahdo löytää sopivaa paikkaa, joissa lukea pääsykokeisiin.
Tyrni muistuttaa, että kirjastoilla on kirjastolain mukaisia velvoitteita.
Kirjasto on nykyään paljon muutakin kuin pelkästään kirjojen lainausta. Se näkyy nykyaikaisessa kirjastossa Lippulaivassa.
Perhealueesta ei esimerkiksi ole tingitty.
– Kirjastolaissa on määritelty, että kirjastojen täytyy tukea aktiivista kansalaistoimintaa. Erityisesti lasten ja nuorten kanssakäymiseen on panostettu.