Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulvat kiusaavat kahta aluetta Espoossa – nyt ne yritetään saada kuriin

Gräsanojaa kunnostetaan ja Mankkaanlaaksontietä korotetaan.

Mankkaalla ja Niittykummussa on viime vuosina kärsitty Gräsanojan ja sen sivuojien aiheuttamista tulvista.

Niihin puututaan nyt kahdessa hankkeessa, joiden on määrä käynnistyä tämän vuoden aikana.

Toinen kohteista on Haltijatontunpuisto Merituulentien varrella Niittykummussa. Puiston läpi virtaava oja on viime vuosina tulvinut herkästi. Kunnostuksessa hulevesien hallintaa parannetaan ja samalla puistoa kohennetaan myös asukkaiden virkistyskäyttöön.

– Nykyistä avo-ojaa levennetään altaiksi meritulvien ja rankkasateiden varalta. Vedelle rakennetaan siis puistoalueelle luvallinen paikka tulvia. Meritulvatilanteessa, kun meren pinta on korkealla, vesi nousee myös mereen johtavissa ojissa. Mallinnusten perusteella olisi mahdollista, että vesi nousisi Haltijatontun puistossa tulevaisuudessa myös muutamille tonteille, selvittää aluepäällikkö Mariika Lehto Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta.

Näitä tontteja suojellaan korottamalla maanpintaan puiston puolella noin puolella metrillä. Lisäksi puistoreitteja ja valaistusta uusitaan, kasvillisuutta lisätään, Merituulentien kevyen liikenteen väylää levennetään ja puistoon tuodaan penkkejä. Pieni petankkikenttäkin on suunnitelmissa.

Lehdon mukaan rakentaminen voisi nopeimmillaan alkaa jo ensi syksynä.

Isompi kohde on Gräsanojan tulvasuojaus. Mankkaalta Iirislahden kautta mereen laskevan Gräsanojan tulvat ovat aiheuttaneet muun muassa jätevesien ylivuotoja ja haitanneet liikennettä Mankkaanlaaksontiellä.

Gräsanoja kunnostetaan Mankkaanlaaksontien pohjoispuolelta merelle saakka kulkevalta osuudelta. Iso, yhteensä noin 5 miljoonan euron urakka jaetaan kolmeen osaan, joista ensimmäinen, Mankkaanlaaksontien ympäristöä koskeva voisi alkaa jo loppuvuodesta.

Tavoitteena on päästä eroon Mankkaanlaaksontielle nousevista tulvista.

– Urakka on tarkoitus liittää Mankkaanlaaksontien korotukseen. Katua nostetaan 1,5 metriä ja sen ali rakennetaan uudet rummut. Samaan aikaan suunnitellaan myös tulvavalleja Seilimäen asuinalueelle, Lehto kertoo.

Gräsanojan tulvasuojauksessa veden virtausta osittain hidastetaan ja osittain parannetaan rakentamalla muun muassa tulvatasanteita ja avaamalla nykyistä uomaa uomaa poistamalla vanhaa vesikasvillisuutta sekä ruoppaamalla uoman pohjaan ajan saatossa laskeutunutta sedimenttiä. Samassa yhteydessä parannetaan puistoraitteja ja lisätään uoman läheisyyteen uutta puustoa.