Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jokainen espoolainen omakotiasuja voi vähentää tulvariskiä yksinkertaisella konstilla – "Nähtäväksi jää, tuleeko tämä trendi vielä Suomeenkin"

Jotta tulevaisuuden tulvia ehkäistäisiin, tonteilla pitäisi olla nykyistä enemmän vihreää.

Espoolaisten pihoilla pitäisi tulevaisuudessa olla vähemmän asfalttia ja enemmän kasvillisuuden tai esimerkiksi kivituhkan peittämää osuutta. Tämä siksi, että tontit imisivät mahdollisimman paljon hulevesiä eli katoilta ja muilta läpäisemättömiltä pinnoilta kertyviä sade- ja sulamisvesiä.

Jos näin ei tapahdu, uhkana ovat yhä rajummat tulvat, kun rankkasateiden ennnustetaan ilmastonmuutoksen myötä yleistyvän.

– Perusongelma on se, että samaan aikaan sateiden lisääntymisen kanssa Espoo kasvaa ja tiivistyy, mikä tarkoittaa väistämättä enemmän läpäisemätöntä pintaa. Mitä enemmän vihreää tonteille jätetään, sitä parempi se on hulevesien imeytymisen kannalta, sanoo projektipäällikkö Laura Karhumäki Espoon kaupungilta.

Espoossa iso osa kiinteistöistä on liittynyt HSY:n hulevesiviemäriin. Vettä imevän pinnan jättäminen tontille on suositeltavaa tästä huolimatta, sillä se vähentää kuormitusta hulevesiviemäriverkostossa.

– Aina kun tehdään hulevesijärjestelmiä, se parantaa tilannetta kyseisellä alueella, mutta saattaa lisätä ongelmia alajuoksulla, jonne vettä tulee kerralla enemmän, Karhumäki muistuttaa.

Euroopassa on jo purettu asfaltoituja alueita ja korvattuvihreällä.

Laura Karhumäki

Hulevesien imeyttäminen tonteilla on tärkeää myös siksi, että viemäreiden välityskyky on rajallinen. Uudet hulevesiviemärit on HSY:n alueella mitoitettu vetämään muutaman vuoden välein toistuvien rankkasateiden vedet. Tätä rajumpiin sateisiin ne eivät välttämättä riitä, kertoo kehittämisinsinööri Leena Sänkiaho HSY:ltä.

– Ongelmia voi tulla myös vanhemmilla pientaloalueilla, joiden hulevesiviemärit on mitoitettu esimerkiksi 70-luvun väljemmän rakentamisen mukaan. Kun alueelle rakennetaan enemmän, viemärin mitoitus voi jäädä liian pieneksi, Sänkiaho sanoo.

Karhumäki toivoo, että vanhoilla alueilla jätettäisiin tiivistymisestä huolimatta ojia tonttien väleihin.

– Perinteinen avo-oja on hyvä ratkaisu hulevesien viivyttämiseen.

Moni pientaloasukas haluaa pihalleen helposti huollettavan asfaltoinnin, vaikka se on hulevesien kannalta huono vaihtoehto. Karhumäen mukaan tätä ei ole Espoossa kaavamääräyksissä vielä kielletty, eikä hän näe toistaiseksi kiellolle tarvetta.

– Sen sijaan Euroopassa on jo purettu isoja asfaltoituja alueita ja korvattu vihreällä. Nähtäväksi jää, tuleeko tämä trendi vielä Suomeenkin, Karhumäki sanoo.

Pihoilta ja kaduilta hulevedet kulkeutuvat lopulta mereen. Sitä ennen niitä viitytetään paitsi asukkaiden, myös kaupungin tonteilla.

– Espoon puistoihin on rakennettu kymmeniä hulevesialtaita ja kosteikkoja. Hulevesiä johdetaan tarkoituksella puistoihin, joissa vesi saa nousta ilman, että se uhkaa rakennuksia, Karhumäki toteaa.

– Jos puistoreitillä tai kadulla on hetkellisesti vettä, se on lähinnä mukavuusasia. Ongelma siitä tulee, jos liikenne ei pääse kulkemaan tai vesi päätyy rakennuksiin, Karhumäki muistuttaa.