Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

K-kauppiaat panivat hävikkileivästä oman Rebisse-oluen – "Niin sanottu kaato-olut", sanoo kauppias, joka haluaa tehdä seuraavaksi mäskileipää

Espoolainen K-kauppias teki kollegoidensa kanssa Rebisse-oluen. Seuraavaksi suunnitteilla on mäskileipä.

Paikallisuus, vastuullisuus ja halu innovoida uutta.

Nämä kolme seikkaa toistuvat yhä uudelleen, kun Espoon Järvenperässä vastikään K-supermarket Auroran kauppiaana aloittanut Mirko Antikainen esittelee kauppaan myyntiin tulevaa uutta tuotetta: hävikkileivästä valmistettua Rebisse-olutta.

– Leipähävikki jopa 4–8 prosenttia leipäosaston tuotteista, ja sille piti tehdä jotain. Lahjoitan leipää hyväntekeväisyyteen muun muassa Manna-Avulle, mutta halusin myös kokeilla, miten hävikkituotteita voisi hyödyntää vastuullisesti ja kannattavasti, Antikainen sanoo.

Rebissen valmistukseen hävikkileipää kerättiin kolmesta kaupasta. Mukana hankkeessa ovat Antikaisen lisäksi Kauniaisten K-supermarketin kauppias Jesper Lindqvist sekä Karjaan kollega Juha Määttä.

Olut pannaan paikallisen Maku Brewingin panimossa Tuusulassa. Myös kantopannat, joiden avulla voi kuljettaa useita tölkkejä, on tehty paikallisesti ja kierrätysmuovista.

Jokainen kauppias saa hävikkileipäolutta myyntiin 1 700 tölkkiä.

– Se on iso erä, Antikainen sanoo.

Rebisse on niin sanottu kaato-olut.

Hävikkioluen tekeminen leivästä ei ole ihan ainutlaatuista Suomen päivittäistavarakaupassa. Vastaavaa on tehty Antikaisen mukaan aiemmin ainakin Lahdessa, jossa hävikkiolutta oli tekemässä viisi kauppiasta.

Lisää paikallista väriä Rebisselle tuo espoolaisen taitelijan Laura Ilmiliekin suunnittelema etiketti, jossa on kalevalaisia vaikutteita sekä viikingeiltä tuttuja riimukirjaimia. ”Tuhma taitelija” -nimellä tunnetun Ilmiliekin etiketti ruokkii myös aikuista mielikuvitusta.

Rebisse-nimen keksi puolestaan Antikaisen sisko.

Päivittäistavarakaupassa kilpailu on viime vuosina muuttunut alati kovemmaksi, ja kauppiaat haistelevat uusia tapoja erottua kilpailijoista.

Antikainen on tehnyt aiemmin pitkän työrupeaman eri kaupparyhmissä ja työskennellyt muun muassa muun muassa kokkina, leipurina ja lihamestarina.

Kokemuksistaan Karamalmilla perheineen asuva mies voi nyt ammentaa kauppiasyrittäjänä.

– Ollessani K-kauppiaana Kouvolassa kehitin paikallisen leipomon kanssa yhteistyössä oman leivän: Kauppiaan Korian Leivän. Se ei lähtenyt Kouvolassa aivan sellaiseen myyntiin kuin olin toivonut. Mutta kun toin saman leivän myyntiin tänne Järvenperään, on menekki kolminkertaistunut, Antikainen kertoo.

Antikaisen mukaan ison erikoisoluterän tuottaminen ei ole sekään riskitöntä.

Hän luottaa siihen, että maltilliseksi määritelty hintataso avittaa myyntiä.

– Rebisse on IPA-tyyppinen ja helposti nautittava olut. Niin sanottu kaato-olut, Antikainen kuvailee.

Kauppiaan kierrätysideat eivät ole loppumassa oluen panemiseen.

Seuraavaksi Antikainen suunnittelee, että oluen valmistamisessa sivutuotteena syntyvä mäski hyödynnetään leivän valmistuksessa.

– Suunnittelen omaa mäskileipää, joka oli Suomessa suosittua 1900-luvun alussa. Mäskiä syntyi kotikaljaa tehtäessä. Silloin kaikki tuotteet haluttiin hyödyntää mahdollisimman tarkkaan, kauppias sanoo.